joystick pod debianem

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
mlyczek
Junior Member

joystick pod debianem

Post autor: mlyczek »

Od pewnego czasu próbuję uruchomić mój joystick po debianem. Jest to już dosyć stare urządzenie - konkretnie Medion Erazer (MD9814). Szukałem na google i wiem, gdzie ewentualnie obsługę joysticka w jądrze włączyć, ale to wymaga kompilacji kernela. Stąd moje pytanie: czy da się uruchomić joystick na debianie bez kompilacji kernela? Oraz jak to zrobić w przypadku odpowiedzi, że da się.

Na google wyczytałem też, że trzeba ładować moduł joydev (co zrobiłem). Zainstalowałem też xserver-xorg-input-joystick (nie wiem, czy jest to potrzebne). Po restarcie kompa nie ma ani śladu po /dev/js0 lub js[1-4]
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

mlyczek pisze:Od pewnego czasu próbuję uruchomić mój joystick po debianem. Jest to już dosyć stare urządzenie - konkretnie Medion Erazer (MD9814). Szukałem na google i wiem, gdzie ewentualnie obsługę joysticka w jądrze włączyć, ale to wymaga kompilacji kernela. Stąd moje pytanie: czy da się uruchomić joystick na debianie bez kompilacji kernela? Oraz jak to zrobić w przypadku odpowiedzi, że da się.
AFAIK, to nie trzeba kompilować, bo jajo dystrybucyjne ma wkompilowane wszystko co tylko się da :)
mlyczek pisze:Na google wyczytałem też, że trzeba ładować moduł joydev (co zrobiłem). Zainstalowałem też xserver-xorg-input-joystick (nie wiem, czy jest to potrzebne). Po restarcie kompa nie ma ani śladu po /dev/js0 lub js[1-4]
No tak, tak, a dodałeś może żeby ten moduł się automatycznie ładował przy starcie? Nie? Tak myślałem :P Po prostu po restarcie, ten moduł już nie jest załadowany, więc musisz go ponownie załadować.
mlyczek
Junior Member

Kaka' pisze:No tak, tak, a dodałeś może żeby ten moduł się automatycznie ładował przy starcie? Nie? Tak myślałem :P Po prostu po restarcie, ten moduł już nie jest załadowany, więc musisz go ponownie załadować.
O którym module mówisz? O joydev? Jeśli tak, to dałem aby się automatycznie ładował :)
Kaka'
Senior Member

mlyczek pisze:O którym module mówisz? O joydev? Jeśli tak, to dałem aby się automatycznie ładował :)
Ehh, za szybko przeczytałem posta :P Sorry. Ale sprawdź może dla pewności, czy jest on załadowany.
mlyczek
Junior Member

Kaka' pisze:Ale sprawdź może dla pewności, czy jest on załadowany.
Po restarcie kompa, pierwsza komenda jaką wpisuję:

Kod: Zaznacz cały

mlyczek@localhost:~$ lsmod | grep joy
joydev                  9408  0
mlyczek@localhost:~$
Kaka'
Senior Member

Skoro nie ma urządzenia w /dev/, to trzeba je stworzyć :) Ja np. tak właśnie robię z kqemu.

Stwórz więc odpowiednie urządzenie, używając mknod (pamiętaj, że plik ten musi mieć odpowiednią wartość major i minor (chyba ;) ).
mlyczek
Junior Member

Stworzyłem, ale to nic nie daje, w centrum sterowania KDE pisze, że nie można otworzyć urządzenia, a jstest wywala to samo. A co to jest ten Linux Joystick driver? Czy to jest to, co jest już wkompilowane w kernel?
jadrys

Re: joystick pod debianem

Post autor: jadrys »

mlyczek pisze:Od pewnego czasu próbuję uruchomić mój joystick po debianem. Jest to już dosyć stare urządzenie - konkretnie Medion Erazer (MD9814). Szukałem na google i wiem, gdzie ewentualnie obsługę joysticka w jądrze włączyć, ale to wymaga kompilacji kernela. Stąd moje pytanie: czy da się uruchomić joystick na debianie bez kompilacji kernela? ]
Jesteś jeszcze tym zainteresowany? Mi się dzisiaj udało uruchomić joystock pod Debianem
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

jadryś pisze:Jesteś jeszcze tym zainteresowany? Mi się dzisiaj udało uruchomić joystock pod Debianem
To sie nie pytaj, tylko opisz. Jeśli nawet mlyczek nie skorzysta to kiedyś być może przyda się to komuś innemu.
ODPOWIEDZ