joystick pod debianem
joystick pod debianem
Od pewnego czasu próbuję uruchomić mój joystick po debianem. Jest to już dosyć stare urządzenie - konkretnie Medion Erazer (MD9814). Szukałem na google i wiem, gdzie ewentualnie obsługę joysticka w jądrze włączyć, ale to wymaga kompilacji kernela. Stąd moje pytanie: czy da się uruchomić joystick na debianie bez kompilacji kernela? Oraz jak to zrobić w przypadku odpowiedzi, że da się.
Na google wyczytałem też, że trzeba ładować moduł joydev (co zrobiłem). Zainstalowałem też xserver-xorg-input-joystick (nie wiem, czy jest to potrzebne). Po restarcie kompa nie ma ani śladu po /dev/js0 lub js[1-4]
Na google wyczytałem też, że trzeba ładować moduł joydev (co zrobiłem). Zainstalowałem też xserver-xorg-input-joystick (nie wiem, czy jest to potrzebne). Po restarcie kompa nie ma ani śladu po /dev/js0 lub js[1-4]
AFAIK, to nie trzeba kompilować, bo jajo dystrybucyjne ma wkompilowane wszystko co tylko się damlyczek pisze:Od pewnego czasu próbuję uruchomić mój joystick po debianem. Jest to już dosyć stare urządzenie - konkretnie Medion Erazer (MD9814). Szukałem na google i wiem, gdzie ewentualnie obsługę joysticka w jądrze włączyć, ale to wymaga kompilacji kernela. Stąd moje pytanie: czy da się uruchomić joystick na debianie bez kompilacji kernela? Oraz jak to zrobić w przypadku odpowiedzi, że da się.

No tak, tak, a dodałeś może żeby ten moduł się automatycznie ładował przy starcie? Nie? Tak myślałem :P Po prostu po restarcie, ten moduł już nie jest załadowany, więc musisz go ponownie załadować.mlyczek pisze:Na google wyczytałem też, że trzeba ładować moduł joydev (co zrobiłem). Zainstalowałem też xserver-xorg-input-joystick (nie wiem, czy jest to potrzebne). Po restarcie kompa nie ma ani śladu po /dev/js0 lub js[1-4]
Po restarcie kompa, pierwsza komenda jaką wpisuję:Kaka' pisze:Ale sprawdź może dla pewności, czy jest on załadowany.
Kod: Zaznacz cały
mlyczek@localhost:~$ lsmod | grep joy
joydev 9408 0
mlyczek@localhost:~$
Re: joystick pod debianem
Jesteś jeszcze tym zainteresowany? Mi się dzisiaj udało uruchomić joystock pod Debianemmlyczek pisze:Od pewnego czasu próbuję uruchomić mój joystick po debianem. Jest to już dosyć stare urządzenie - konkretnie Medion Erazer (MD9814). Szukałem na google i wiem, gdzie ewentualnie obsługę joysticka w jądrze włączyć, ale to wymaga kompilacji kernela. Stąd moje pytanie: czy da się uruchomić joystick na debianie bez kompilacji kernela? ]