.sh w /home/nazwa_użytkownika - brak dost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
stepek
Beginner

.sh w /home/nazwa_użytkownika - brak dostępu

Post autor: stepek »

Witam serdecznie.
Problem polega na tym, że nie mogę uruchomić żadnego skryptu z domowego katalogu. Uprawnienia są w porządku.
Generalnie wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały

-rwxr-xr-x 1 stepek stepek 569 10-28 11:43 compile.sh
stepek@stepi:~/target$ ./compile.sh
bash: ./compile.sh: Brak dostępu
Nawet naciskając klawisz tab nie chce kończyć mi odpowiednio wybierając z tego katalogu.
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

A nie edytujesz przypadkiem pliku w tle (np. w Midnight Commanderze)? Ja miałem tak, że edytowałem plik a z drugiej sesji sobie wywołałem napisany skrypt i miałem brak dostępu. Zmieniłem uprawnienia i skrypt się wykonał. Następnie dopisałem następną linijkę w pliku skryptu i zapisałem plik. Wykonałem go z drugiej sesji i znowu odmowa dostępu. Midnight Commander po prostu trzymał plik i po każdym zapisie forsował uprawnienia wg takich, jakie były podczas otworzenia pliku do edycji. Możliwe, że przyczyna też leży gdzie indziej ale to jest jedna z przyczyn która miała u mnie miejsce i jest potwierdzona.
stepek
Beginner

Nie mam go otwartego. Nic innego nie ma go otwartego, uzywanego. I nie jest to tylko problem z tym plikiem. Jest tak ze wszystkimi. Myslalem ze moze to wina powloki ale tez nie (zmienialem). Mam wrazenie ze problem tkwi w jakims dziwnym ustawieniu wykonywalnosci w /home/ tylko za grom nie wiem gdzie to sie zmienia.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

A nie masz na niego założonego przypadkiem zakazu wykonywania na chattr ?

lsattr compile.sh
stepek
Beginner

lsattr zwraca mi cos takiego

lsattr: Niewłaściwy ioctl dla urządzenia Podczas odczytu flag ./compile.sh
ale przypuszczam ze przyczyna jest to ze partycja jest typu raiserfs a nie ext
(montownie dysku z fstab wyglada tak)

UUID=3bd5f35f-08d0-4074-b80b-b9a3da35f78f /home         reiserfs        user,auto       0       0
i z plikiem moge robic wszystko, modyfikowac go, kasowac, wszystko, nie moge go tylko wykonac.
ODPOWIEDZ