instalacja sterownika karty graficznej Geforce Nvidia - Ubuntu

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Awatar użytkownika
sector
Beginner

instalacja sterownika karty graficznej Geforce Nvidia - Ubuntu

Post autor: sector »

W prawdzie to forum o Debianie, ale Ubuntu w pewnym sensie to też Debian, więc zaryzykuję temat i opiszę tutaj mój problem.
Otóż od jakiegoś czasu mam problemy z Ubuntu i sterownikami do karty graficznej GeForce. O ile jakiś czas temu udało mi się to rozwiązać, to teraz od wczoraj po aktualizacji oprogramowania błąd znowu mnie denerwuje i tym razem nie mogę sobie z nim poradzić.

O co chodzi...

Wczoraj podczas aktualizacji gdy skończyłem grać, przełączyłem managera okien na Compiza. Co mnie zdziwiło to to, że po przeładowaniu ustawień pojawił się czarny ekran i nie widziałem nic oprócz kursora. Znalazłem gdzieś w internecie informacje, że jest to wina sterowników prawdopodobnie. No więc, zainstalowałem sterowniki raz jeszcze. Co najdziwniejsze pomogło, ale po restarcie pojawia się informacja, że Ubuntu zostanie uruchomione w:

Kod: Zaznacz cały

low graphic mode
co mnie denerwuje.

Instalowałem już rożne wersje sterowników. Kombinowałem chyba na wszystkie sposoby. Co udało mi się ustalić to to, że gdy dodaje repozytorium:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
i po wykonaniu polecenia:

sudo apt-get update && sudo apt-get install nvidia-current nvidia-current-modaliases nvidia-settings
Instaluje mi najnowsze sterowniki dla Lucida. Wszystko niby w porządku, ale po restarcie znowu błąd, z:

low graphic mode
Co najśmieszniejsze, jeśli zaloguję się przed startem X-ów i w konsoli i wpiszę:

sudo nvidia-xconfig
a później:

startx
to uruchmia mi normalną rozdzielczość i X-y działają poprawnie. Natomiast po restarcie znowu jest to samo.

Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie tego problemu? Szukałem już w internecie, przeglądnąłem chyba już z setki stron, ale średnio udało mi się do czegoś dojść.

Oczywiście w pliku:

/etc/modprobe.d/blacklist.conf
mam wpisane:

blacklist nouveau
blacklist vga16fb
blacklist nvidiafb
W pliku:

/etc/X11/xorg.conf
mam: