Otóż od jakiegoś czasu mam problemy z Ubuntu i sterownikami do karty graficznej GeForce. O ile jakiś czas temu udało mi się to rozwiązać, to teraz od wczoraj po aktualizacji oprogramowania błąd znowu mnie denerwuje i tym razem nie mogę sobie z nim poradzić.
O co chodzi...
Wczoraj podczas aktualizacji gdy skończyłem grać, przełączyłem managera okien na Compiza. Co mnie zdziwiło to to, że po przeładowaniu ustawień pojawił się czarny ekran i nie widziałem nic oprócz kursora. Znalazłem gdzieś w internecie informacje, że jest to wina sterowników prawdopodobnie. No więc, zainstalowałem sterowniki raz jeszcze. Co najdziwniejsze pomogło, ale po restarcie pojawia się informacja, że Ubuntu zostanie uruchomione w:
Kod: Zaznacz cały
low graphic mode
Instalowałem już rożne wersje sterowników. Kombinowałem chyba na wszystkie sposoby. Co udało mi się ustalić to to, że gdy dodaje repozytorium:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update && sudo apt-get install nvidia-current nvidia-current-modaliases nvidia-settings
low graphic mode
sudo nvidia-xconfig
startx
Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie tego problemu? Szukałem już w internecie, przeglądnąłem chyba już z setki stron, ale średnio udało mi się do czegoś dojść.
Oczywiście w pliku:
/etc/modprobe.d/blacklist.conf
blacklist nouveau
blacklist vga16fb
blacklist nvidiafb
/etc/X11/xorg.conf
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"