Programowanie w Vimie (C++)
Programowanie w Vimie (C++)
Witam,
Chciałbym zacząć nowy rozdział w programowaniu i przerzucić się na Vima. Otóż czytałem bardzo wiele o tym i bardzo go chwalą. Obecnie zainstalowałem z Centrum Oprogramowania GVim.
Czy to poprawny program?
Z tego co czytałem wtyczka do tego programu która ułatwi mi życie jest cvim.
Chciałbym abyście pomogli mi zainstalować wtyczkę i podać mniej więcej jakieś źródła dzięki którym bardziej przyswoję sobie go.
Oczywiście wiem, że to czasu trzeba to nie np. KDevelop lub inne IDE gdzie wszystko mamy z kliknięciem więc poświęcę z chęcią czas na ogarnięcie tego programu. Bym był wdzięczny jeśli ktoś z was mógłby mi podać te źródła informacji, mniej więcej co i jak.
Dziękuję.
Chciałbym zacząć nowy rozdział w programowaniu i przerzucić się na Vima. Otóż czytałem bardzo wiele o tym i bardzo go chwalą. Obecnie zainstalowałem z Centrum Oprogramowania GVim.
Czy to poprawny program?
Z tego co czytałem wtyczka do tego programu która ułatwi mi życie jest cvim.
Chciałbym abyście pomogli mi zainstalować wtyczkę i podać mniej więcej jakieś źródła dzięki którym bardziej przyswoję sobie go.
Oczywiście wiem, że to czasu trzeba to nie np. KDevelop lub inne IDE gdzie wszystko mamy z kliknięciem więc poświęcę z chęcią czas na ogarnięcie tego programu. Bym był wdzięczny jeśli ktoś z was mógłby mi podać te źródła informacji, mniej więcej co i jak.
Dziękuję.
GVim jest w porządku - jest to wersja Vima z interfejsem w GTK. GVim to tak naprawdę dokładanie GUI do czegoś co GUI nie potrzebuje, ale kto co lubi.
cVim jest praktycznie dla każdego programisty C/C++. Można go pobrać np. stąd. Sposób instalacji sprowadza się do rozpakowania archiwum z wtyczką do katalogu ".vim" w twoim katalogu domowym.
W celu nauki vima polecam program "vimtutor" dostępny i instalowany wraz z Vimem. Poprowadzi on ciebie przed podstawowe elementy kontroli w tym programie. Warto też poczytać artykuł na Wikipedii i artykuły na blogach. Istotne jest byś z czasem stworzył własny plik ".vimrc" z konfiguracją Vima (to proces podobny do robienia miecza świetlnego przez Jedi). Warto przejrzeć plik "/etc/vim/vimrc", który zawiera przykładową konfigurację, i skopiować sobie z niego fragmenty.
cVim jest praktycznie dla każdego programisty C/C++. Można go pobrać np. stąd. Sposób instalacji sprowadza się do rozpakowania archiwum z wtyczką do katalogu ".vim" w twoim katalogu domowym.
W celu nauki vima polecam program "vimtutor" dostępny i instalowany wraz z Vimem. Poprowadzi on ciebie przed podstawowe elementy kontroli w tym programie. Warto też poczytać artykuł na Wikipedii i artykuły na blogach. Istotne jest byś z czasem stworzył własny plik ".vimrc" z konfiguracją Vima (to proces podobny do robienia miecza świetlnego przez Jedi). Warto przejrzeć plik "/etc/vim/vimrc", który zawiera przykładową konfigurację, i skopiować sobie z niego fragmenty.
-
Podpinam się do tematu ponieważ mam podobny problem. Vima zainstalowałem według opisu z tej strony: http://vim.sourceforge.net/scripts/scri ... ipt_id=213
Ściągam archiwum cvim.zip, rozpakowuje do katalogu z vimem i do katalogu C++. Dalej tak jak jest napisane w pliku Readme.
Następnie uruchamiam vima wpisując:
i nic się nie dzieje (ale to chyba jest w porządku).
Następnie wpisuję:
i wyświetla się błąd:
Nie wiem już co robić? Pomoże ktoś?
Ściągam archiwum cvim.zip, rozpakowuje do katalogu z vimem i do katalogu C++. Dalej tak jak jest napisane w pliku Readme.
Kod: Zaznacz cały
(2) Loading of plugin files must be enabled. If not use
:filetype plugin on
This is the minimal content of the file '$HOME/.vimrc'. Create one if there
is none.
Następnie uruchamiam vima wpisując:
:helptags ~/.vim/C++/doc
Następnie wpisuję:
:help csupport
E149: Przykro mi, ale brak pomocy o csupport
U mnie to wyglądało tak:This plugin comes with a help file (csupport.txt). Read it with
:h csupport
:helptags ~/.vim/doc/
:help csupport

Czocher, pierwszy odnośnik w Google. Nie pozbawiaj kolegi przyjemności bycia trochę samodzielnym.
" pisze:W ten sposób automatycznie wtyczka zostanie rozpakowana do odpowiednich katalogów. Czasem jednak zdarza się tak iż sami musimy utworzyć strukturę katalogów. Dlatego najlepiej przed instalacja wtyczki przeczytać instrukcję.