Programowanie w Vimie (C++)

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
virus999

Programowanie w Vimie (C++)

Post autor: virus999 »

Witam,
Chciałbym zacząć nowy rozdział w programowaniu i przerzucić się na Vima. Otóż czytałem bardzo wiele o tym i bardzo go chwalą. Obecnie zainstalowałem z Centrum Oprogramowania GVim.

Czy to poprawny program?

Z tego co czytałem wtyczka do tego programu która ułatwi mi życie jest cvim.
Chciałbym abyście pomogli mi zainstalować wtyczkę i podać mniej więcej jakieś źródła dzięki którym bardziej przyswoję sobie go.

Oczywiście wiem, że to czasu trzeba to nie np. KDevelop lub inne IDE gdzie wszystko mamy z kliknięciem więc poświęcę z chęcią czas na ogarnięcie tego programu. Bym był wdzięczny jeśli ktoś z was mógłby mi podać te źródła informacji, mniej więcej co i jak.
Dziękuję.
Czocher
Beginner

Post autor: Czocher »

GVim jest w porządku - jest to wersja Vima z interfejsem w GTK. GVim to tak naprawdę dokładanie GUI do czegoś co GUI nie potrzebuje, ale kto co lubi.
cVim jest praktycznie dla każdego programisty C/C++. Można go pobrać np. stąd. Sposób instalacji sprowadza się do rozpakowania archiwum z wtyczką do katalogu ".vim" w twoim katalogu domowym.
W celu nauki vima polecam program "vimtutor" dostępny i instalowany wraz z Vimem. Poprowadzi on ciebie przed podstawowe elementy kontroli w tym programie. Warto też poczytać artykuł na Wikipedii i artykuły na blogach. Istotne jest byś z czasem stworzył własny plik ".vimrc" z konfiguracją Vima (to proces podobny do robienia miecza świetlnego przez Jedi). Warto przejrzeć plik "/etc/vim/vimrc", który zawiera przykładową konfigurację, i skopiować sobie z niego fragmenty.
diablo-master

Post autor: diablo-master »

Podpinam się do tematu ponieważ mam podobny problem. Vima zainstalowałem według opisu z tej strony: http://vim.sourceforge.net/scripts/scri ... ipt_id=213

Ściągam archiwum cvim.zip, rozpakowuje do katalogu z vimem i do katalogu C++. Dalej tak jak jest napisane w pliku Readme.

Kod: Zaznacz cały

(2) Loading of plugin files must be enabled. If not use

:filetype plugin on

This is the minimal content of the file '$HOME/.vimrc'. Create one if there
    is none. 

Następnie uruchamiam vima wpisując:

:helptags ~/.vim/C++/doc
i nic się nie dzieje (ale to chyba jest w porządku).
Następnie wpisuję:

:help csupport
i wyświetla się błąd:

E149: Przykro mi, ale brak pomocy o csupport      
Nie wiem już co robić? Pomoże ktoś?
Czocher
Beginner

This plugin comes with a help file (csupport.txt). Read it with

:h csupport
U mnie to wyglądało tak:

:helptags ~/.vim/doc/
:help csupport
I działa. Ale równie dobrze można po prostu wejść do folderu ~/.vim/doc/ i odczytać plik csupport.txt ;) .
virus999

Post autor: virus999 »

Przepraszam, że piszę po czasie ale nie wiem jak dokładnie wrzucić te wtyczki do vima? Nie mam w folderze home .vim, nawet jeśli go ujawnię.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Czocher
Beginner

Więc go stwórz.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Czocher, pierwszy odnośnik w Google. Nie pozbawiaj kolegi przyjemności bycia trochę samodzielnym.
&quot pisze:W ten sposób automatycznie wtyczka zostanie rozpakowana do odpowiednich katalogów. Czasem jednak zdarza się tak iż sami musimy utworzyć strukturę katalogów. Dlatego najlepiej przed instalacja wtyczki przeczytać instrukcję.
ODPOWIEDZ