[+] Instalacja Ubuntu na dysku szyfrowanym programem Pointsec

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
przemnet

[+] Instalacja Ubuntu na dysku szyfrowanym programem Pointsec

Post autor: przemnet »

Witam Ekspertów :)

Mam firmowego laptopa, na którym zainstalowany jest Windows XP na dwóch partycjach - system jest na C\: (30GB) natomiast Moje Dokumenty i Pulpit są na D\: (118GB). Przed uruchomieniem Windowsa uruchamiany jest program do szyfrowania dysku - Pointsec.

Mam ,,chytry plan'' żeby zainstalować na komputerze Debiana (no dobrze, nie będę ściemniał- chodzi mi o Ubuntu, ale to prawie to samo). Oczywiście ze względu na ,,polityke bezpieczeństwa'' w firmie nie jest to takie proste. Aby to zrobić muszę oddać komputer do pomocy technicznej, przeinstalują mi Windowsa w ten sposób, że zainstaluje mi system na C\:, Moje Dokumenty i Pulpit na D\: (czyli tak jak było do tej pory) oraz zmniejszy partycję D\: do 100GB - czyli na Ubuntu zostanie 18GB. No i teraz zaczynają się moje pytania.
  1. Czy będzie to wszystko działać?
  2. Co z GRUB-em?
    1. Czy nie będzie problemów z GRUB-em?
    2. Czy nie zostanie on zaszyfrowany przez program Pointsec?
    3. Czy instalacja GRUB-a nie namiesza w Pointsec?
    4. Czy GRUB będzie widział zaszyfrowane partycje z Windowsem tj., czy w ogóle da się uruchomić Windowsa z poziomu GRUB-a w takim wypadku?
  3. Chyba powinienem poprosić pomoc techniczną, aby Pointsec nie szyfrował partycji gdzie ma zostać zainstalowany Linux, prawda (ciekawe czy da się Pointseca tak skonfigurować)?
  4. Jeśli punkt 4. nie wypali, czy da się zainstalować Ubuntu na partycji szyfrowanej przez program Pointsec (w 2008 http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=712234 podobno nie było takiej możliwości, jak jest teraz)?
Z góry wielkie podziękowania za informacje.

Pozdrawiam,
Przemek.

P.S. Forum odświeżone, ładnie wygląda, ale wyszukiwanie działa nie najlepiej. Niestety muszę dopisać to co właśnie piszę, ponieważ gdy w wyszukiwarce wpisałem pointsec to nic nie zostało znalezione, dopiero po wpisaniu Pointsec (z wielkiej litery) znalazłem swój post. Chyba nie jest to zbyt fortunne rozwiązanie.

Dodane:
Drogie Panie i Drodzy Panowie!

Ma może ktoś jakiś pomysł?

Dodane:
Witam.

Udało mi się znaleźć rozwiązanie.

Potrzebny jest jednak do niego pendrive. Należy zainstalować na nim GRUB-a (gdy np. pendrive to /dev/sdc to należy zainstalować GRUB-a w /dev/sdc, a nie w np. /dev/sdc1). Można dodatkowo umieścić na nim partycję /boot, a partycję główną / zaszyfrować - obecnie używam takiej konfiguracji. Gdy pendrive nie jest podłączony, to uruchamia się normalnie Pointsec, a potem Windows, natomiast po włożeniu pendrive'a przed programem Pointsec, uruchamia się Linux.

Pozdrawiam,
Przemek.
ODPOWIEDZ