Mam firmowego laptopa, na którym zainstalowany jest Windows XP na dwóch partycjach - system jest na C\: (30GB) natomiast Moje Dokumenty i Pulpit są na D\: (118GB). Przed uruchomieniem Windowsa uruchamiany jest program do szyfrowania dysku - Pointsec.
Mam ,,chytry plan'' żeby zainstalować na komputerze Debiana (no dobrze, nie będę ściemniał- chodzi mi o Ubuntu, ale to prawie to samo). Oczywiście ze względu na ,,polityke bezpieczeństwa'' w firmie nie jest to takie proste. Aby to zrobić muszę oddać komputer do pomocy technicznej, przeinstalują mi Windowsa w ten sposób, że zainstaluje mi system na C\:, Moje Dokumenty i Pulpit na D\: (czyli tak jak było do tej pory) oraz zmniejszy partycję D\: do 100GB - czyli na Ubuntu zostanie 18GB. No i teraz zaczynają się moje pytania.
- Czy będzie to wszystko działać?
- Co z GRUB-em?
- Czy nie będzie problemów z GRUB-em?
- Czy nie zostanie on zaszyfrowany przez program Pointsec?
- Czy instalacja GRUB-a nie namiesza w Pointsec?
- Czy GRUB będzie widział zaszyfrowane partycje z Windowsem tj., czy w ogóle da się uruchomić Windowsa z poziomu GRUB-a w takim wypadku?
- Chyba powinienem poprosić pomoc techniczną, aby Pointsec nie szyfrował partycji gdzie ma zostać zainstalowany Linux, prawda (ciekawe czy da się Pointseca tak skonfigurować)?
- Jeśli punkt 4. nie wypali, czy da się zainstalować Ubuntu na partycji szyfrowanej przez program Pointsec (w 2008 http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=712234 podobno nie było takiej możliwości, jak jest teraz)?
Pozdrawiam,
Przemek.
P.S. Forum odświeżone, ładnie wygląda, ale wyszukiwanie działa nie najlepiej. Niestety muszę dopisać to co właśnie piszę, ponieważ gdy w wyszukiwarce wpisałem pointsec to nic nie zostało znalezione, dopiero po wpisaniu Pointsec (z wielkiej litery) znalazłem swój post. Chyba nie jest to zbyt fortunne rozwiązanie.
Dodane:
Drogie Panie i Drodzy Panowie!
Ma może ktoś jakiś pomysł?
Dodane:
Witam.
Udało mi się znaleźć rozwiązanie.
Potrzebny jest jednak do niego pendrive. Należy zainstalować na nim GRUB-a (gdy np. pendrive to /dev/sdc to należy zainstalować GRUB-a w /dev/sdc, a nie w np. /dev/sdc1). Można dodatkowo umieścić na nim partycję /boot, a partycję główną / zaszyfrować - obecnie używam takiej konfiguracji. Gdy pendrive nie jest podłączony, to uruchamia się normalnie Pointsec, a potem Windows, natomiast po włożeniu pendrive'a przed programem Pointsec, uruchamia się Linux.
Pozdrawiam,
Przemek.