Kadu oficjalnie w Debianie

Wszystko Off Topic
Kaka'
Senior Member

Kadu oficjalnie w Debianie

Post autor: Kaka' »

Witam,

chciałbym wszystkich poinformować, że komunikator kadu jest już oficjalnie w Debianie unstable (Sid).

Dlaczego dopiero teraz? Ponieważ wcześniej były problemy z licencją (o czym autorzy kadu zapomnieli).

Teraz aby zainstalować kadu wystarczy dodać wpisy Sid'a i `aptitude install kadu`. Pewnie niedługo paczka trafi do testing.

Tak więc, nie trzeba dodawać już dodatkowego repo ze strony kadu (ale to jeszcze w temacie z wpisami zostawię; jak paczka wejdzie do testing wtedy zmienię).

Pozdrawiam.
Pryka

Post autor: Pryka »

spoto fajnie szkoda tylko że już Kadu nie używam :P przerzuciłem się na Pidgina
Rad
Member

Post autor: Rad »

Nie zrobili tego tak jakbym chciał, ponieważ w repozytorium są dwie paczki - kadu i kadu-external-modules. Wszystkie dodatkowe moduły są upakowane w tej drugiej własnie paczce, która na dodatek wymaga dziwnych bibliotek typu kdelibs, przez co wiele osób (np. ja;]) nie będzie tego instalować. Szkoda, że nie ma rozwiązania znanego z repozytorium kadu - każdy moduł znajdował się w oddzielnej paczce. Z tego powodu właśnie jestem zmuszony dalej używać repozytorium kadu, chociaż korzystam z Sida.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Rad, napisz może maila do opiekuna tych pakietów, może jakoś to rozdzieli.
kaladann

Post autor: kaladann »

i tak nie ma pewnie w tym pakiecie czegos co mnie najbardziej interesuje w kadu czyli
tcl-scirpting :/ ( i kaduPRO )
zwiastun

Post autor: zwiastun »

Długo używałek Kadu na mandrivie Free po przejściu na debiana wole gaima - polecam
vincenzo

Post autor: vincenzo »

Witam! Dzis przesiadlem sie z Mandrivy 07 FREE na Distro oparte na Debianie: Elive Revlution RL2.
Chcialem zainstalowac sobie kadu ale jestem zupelnie zielony i jak probowalem je zainstalowac to wyskakiwal mi blad ze niemam biblioteki libqt3-mt.
Probowalem to instalowac ale bez efektu.
Czy ktos moze mi wytlumaczyc krok po kroku jak zainstalowac Kadu na Debianie?
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

ODPOWIEDZ