Witam.
Podczas instalacji Debiana 5.04 (Lenny) na płycie głównej Gigabyte G31M-ES2L pojawił się mały problem, system nie wykrywa karty sieciowej Atheros AR8131, instalator zapytał czy załadować sterowniki z usb, wrzuciłem je na pendrive i nic.
Jak dodać sterowniki tej karty sieciowej do instalatora?
(Mam kilka komputerów, które będą na stałe podłączone do sieci więc dokupywanie kart sieciowych raczej nie wchodzi w grę).
Pozdrawiam
Grzesiek
Atheros AR8131 i instalacja z netinstal - jak za
Mam identyczny problem. Dołączam się do pytania.
Podobno za tę kartę sieciową odpowiada ath5k, ale podczas instalacji po wybraniu tego sterownika nic się nie dzieję.
Dodam, że mam Lenny w wersji 5.05, który także nie rozwiązuje tego problemu.
Redglass, możesz spróbować zainstalować Squeeze, które rozwiązuje problem karty, ale w moim przypadku nie wykrywa mi dysku twardego.
Podobno za tę kartę sieciową odpowiada ath5k, ale podczas instalacji po wybraniu tego sterownika nic się nie dzieję.
Dodam, że mam Lenny w wersji 5.05, który także nie rozwiązuje tego problemu.
Redglass, możesz spróbować zainstalować Squeeze, które rozwiązuje problem karty, ale w moim przypadku nie wykrywa mi dysku twardego.
-
- Senior Member
ath5k - jeśli dobrze widzę i wiem, nie wspiera tej karty. Ten sterownik jest przeznaczony dla kart Atherosa typu wifi, głównie z serii AR5xxx. AR8131 to chipset obsługujący LAN, a nie wifi. ath5k zatem nic tu nie da.
redglass - Sterownik dla tych kart dla linuksa jest na stronie: http://partner.atheros.com/Drivers.aspx - w czym masz problem, bo nie bardzo rozumiem? Co to znaczy, że podczas instalacji dodałeś go z USB?
Zainstaluj system, dołącz niezbędne paczki umożliwiające dołączanie modułów do kernela, przekopuj ściągnięty sterownik, rozpakuj, przeczytaj readme i postąp zgodnie z zawartą tam instrukcją. Inaczej w kernelu dostępnym w Debianie Lenny, raczej tej karty nie uruchomisz.
redglass - Sterownik dla tych kart dla linuksa jest na stronie: http://partner.atheros.com/Drivers.aspx - w czym masz problem, bo nie bardzo rozumiem? Co to znaczy, że podczas instalacji dodałeś go z USB?
Zainstaluj system, dołącz niezbędne paczki umożliwiające dołączanie modułów do kernela, przekopuj ściągnięty sterownik, rozpakuj, przeczytaj readme i postąp zgodnie z zawartą tam instrukcją. Inaczej w kernelu dostępnym w Debianie Lenny, raczej tej karty nie uruchomisz.