Atheros AR8131 i instalacja z netinstal - jak za

Pomoc dotycząca instalacji systemu
redglass

Atheros AR8131 i instalacja z netinstal - jak załadować sterowniki?

Post autor: redglass »

Witam.

Podczas instalacji Debiana 5.04 (Lenny) na płycie głównej Gigabyte G31M-ES2L pojawił się mały problem, system nie wykrywa karty sieciowej Atheros AR8131, instalator zapytał czy załadować sterowniki z usb, wrzuciłem je na pendrive i nic.

Jak dodać sterowniki tej karty sieciowej do instalatora?
(Mam kilka komputerów, które będą na stałe podłączone do sieci więc dokupywanie kart sieciowych raczej nie wchodzi w grę).

Pozdrawiam
Grzesiek
chisie

Post autor: chisie »

Mam identyczny problem. Dołączam się do pytania.

Podobno za tę kartę sieciową odpowiada ath5k, ale podczas instalacji po wybraniu tego sterownika nic się nie dzieję.

Dodam, że mam Lenny w wersji 5.05, który także nie rozwiązuje tego problemu.
Redglass, możesz spróbować zainstalować Squeeze, które rozwiązuje problem karty, ale w moim przypadku nie wykrywa mi dysku twardego.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

ath5k - jeśli dobrze widzę i wiem, nie wspiera tej karty. Ten sterownik jest przeznaczony dla kart Atherosa typu wifi, głównie z serii AR5xxx. AR8131 to chipset obsługujący LAN, a nie wifi. ath5k zatem nic tu nie da.

redglass - Sterownik dla tych kart dla linuksa jest na stronie: http://partner.atheros.com/Drivers.aspx - w czym masz problem, bo nie bardzo rozumiem? Co to znaczy, że podczas instalacji dodałeś go z USB?
Zainstaluj system, dołącz niezbędne paczki umożliwiające dołączanie modułów do kernela, przekopuj ściągnięty sterownik, rozpakuj, przeczytaj readme i postąp zgodnie z zawartą tam instrukcją. Inaczej w kernelu dostępnym w Debianie Lenny, raczej tej karty nie uruchomisz.
ODPOWIEDZ