Debian dzia
Debian działa tylko w trybie tekstowym po instalacji Compiz Fusion
Po zainstalowaniu Compiz Fusion, system z początku działał, potem jak go włączyłem padł i interfejs X serwera nie działa. Mam wyłącznie dostęp do linii poleceń. Jak to naprawić albo jak zainstalować tymczasowo inne środowisko graficzne?
Dlaczego nie chce się załadować środowisko graficzne odpowiedź powinna pojawić się na ekranie po wykonaniu polecenia:
Warto również zajrzeć do pliku: Xorg.0.log
Jeśli jesteś na 100% pewien, że powodem problemu jest Compiz Fusion, to go odinstaluj (w trybie tekstowym), a następnie uruchom ponownie komputer polecenie:
Ps.: Jakieś minimalne środowisko masz już pewnie zainstalowane oprócz ... , no właśnie nie napisałeś jakiego środowiska używasz, ani czy pojawia się okno logowania w którym zmienia się typ sesji !
Kod: Zaznacz cały
startx
Jeśli jesteś na 100% pewien, że powodem problemu jest Compiz Fusion, to go odinstaluj (w trybie tekstowym), a następnie uruchom ponownie komputer polecenie:
reboot
Na forum nie jest to opisane ?legend pisze:jak zainstalować tymczasowo inne środowisko graficzne?
Ps.: Jakieś minimalne środowisko masz już pewnie zainstalowane oprócz ... , no właśnie nie napisałeś jakiego środowiska używasz, ani czy pojawia się okno logowania w którym zmienia się typ sesji !
Niedawno miałem ten sam problem.
Poradziłem sobie przez reinstalację X-ów (dpkg-reconfigure xservrer-xorg nic nie dało).
Wywal xorg.conf i zainstaluj ponownie:
Tylko miałem coś dziwnego, bo zainstalował mi po tym prawie wszystkie możliwe pakiety do Xów (ati, woodoo, intel, ...) (a na pewno wybrałem tylko wymagane pakiety - żadne xserver-* nie robiłem) przez co strasznie muliło mi kompa (Xorg 100% rdzenia).
Wywalanie zbędnych pakietów w miarę uspokoiło X-a.
Po zainstalowaniu wykonaj
Spróbuj wcześniej startx jak kolega wyżej pisze (ja zapomniałem o startxie, od razu reinstalka Xów się nasunęła na myśl xD)
Okienko logowania pewnie mu się nawet nie pojawia (ja nie miałem).
Przy rekonfiguracji Xorga trzeba było wybrać domyślny typ logowania: gdm, ...
Poradziłem sobie przez reinstalację X-ów (dpkg-reconfigure xservrer-xorg nic nie dało).
Wywal xorg.conf i zainstaluj ponownie:
xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
Wywalanie zbędnych pakietów w miarę uspokoiło X-a.
Po zainstalowaniu wykonaj
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Okienko logowania pewnie mu się nawet nie pojawia (ja nie miałem).
Przy rekonfiguracji Xorga trzeba było wybrać domyślny typ logowania: gdm, ...