Debian dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
legend

Debian działa tylko w trybie tekstowym po instalacji Compiz Fusion

Post autor: legend »

Po zainstalowaniu Compiz Fusion, system z początku działał, potem jak go włączyłem padł i interfejs X serwera nie działa. Mam wyłącznie dostęp do linii poleceń. Jak to naprawić albo jak zainstalować tymczasowo inne środowisko graficzne?
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Dlaczego nie chce się załadować środowisko graficzne odpowiedź powinna pojawić się na ekranie po wykonaniu polecenia:

Kod: Zaznacz cały

startx
Warto również zajrzeć do pliku: Xorg.0.log

Jeśli jesteś na 100% pewien, że powodem problemu jest Compiz Fusion, to go odinstaluj (w trybie tekstowym), a następnie uruchom ponownie komputer polecenie:

reboot
legend pisze:jak zainstalować tymczasowo inne środowisko graficzne?
Na forum nie jest to opisane ?
Ps.: Jakieś minimalne środowisko masz już pewnie zainstalowane oprócz ... , no właśnie nie napisałeś jakiego środowiska używasz, ani czy pojawia się okno logowania w którym zmienia się typ sesji !
Awatar użytkownika
Yuji

Post autor: Yuji »

Niedawno miałem ten sam problem.
Poradziłem sobie przez reinstalację X-ów (dpkg-reconfigure xservrer-xorg nic nie dało).
Wywal xorg.conf i zainstaluj ponownie:

xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
Tylko miałem coś dziwnego, bo zainstalował mi po tym prawie wszystkie możliwe pakiety do Xów (ati, woodoo, intel, ...) (a na pewno wybrałem tylko wymagane pakiety - żadne xserver-* nie robiłem) przez co strasznie muliło mi kompa (Xorg 100% rdzenia).
Wywalanie zbędnych pakietów w miarę uspokoiło X-a.

Po zainstalowaniu wykonaj

dpkg-reconfigure xserver-xorg
Spróbuj wcześniej startx jak kolega wyżej pisze (ja zapomniałem o startxie, od razu reinstalka Xów się nasunęła na myśl xD)
Okienko logowania pewnie mu się nawet nie pojawia (ja nie miałem).
Przy rekonfiguracji Xorga trzeba było wybrać domyślny typ logowania: gdm, ...
ODPOWIEDZ