Nie dzia

Ogólne pytania dotyczące systemu
wilk_DB
Beginner

Nie działające Usb na VirtualBox 2.20

Post autor: wilk_DB »

zainstalowałem sobie virtualBox wersję 2.20 z oficjalnej strony.Następnie zainstalowałem na nim Debiana 5.0 lecz w żaden sposób nie mogę na zainstalowanym Debianie odczytywać danych z pamięci Flash (usb) próbowałem starych sposobów z poprzednich wersji i też nic. Czy coś robię źle?
Pies
Beginner

Post autor: Pies »

Po pierwsze - czy zaznaczyłeś w ustawieniach maszyny wirtualnej, że ma mieć dostęp do tych urządzeń usb?
Po drugie - np na stronie VirtualBoksa jest informacja jak instaluje się usb. Korzystałeś z jakichś manuali?
wilk_DB
Beginner

Tak ustawiłem dostęp do usb w ustawieniach maszyny wirtualnej. Na stronie chyba nic nie ma. Zresztą z moim angielskim byłoby ciężko.
Pies
Beginner

Dokumentacja dla użytkowników -> HowTo i jest: http://www.virtualbox.org/wiki/USB_on_Ubuntu_7.04
A jeżeli uważasz, że słabo znasz angielskie, to przecież można szukać i po polsku - na hasła VirtualBox usb w google jako pierwszy wyskakuje link do polskiego forum Ubuntu http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=49282

Z jakiego repozytorium masz VirtualBoksa? Debianowski niestety potrafi sprawiać problemy.
wilk_DB
Beginner

Próbowałem już tego, ale jak na razie to nic nie daje.
Pies
Beginner

Dziwne... Ale przynajmniej będzie zabawa.
Lecimy po kolei:
Host stoi na Debianie i system goszczący to też jest Debian?
Host wykrywa pamięć? Możesz ją zamontować itd.?
Co zwraca polecenie

Kod: Zaznacz cały

groups 
na hoście? (dla użytkownika na którym pracujesz)
Moduł do jądra na hoście jest zainstalowany? (prawdopodobnie VirtualBox by się nie włączył bez niego)
Czy w ustawieniach VirtualBoksa albo gdziekolwiek u niego widać że jest podłączona pamięć?
Czy podczas próby podłączenia jej do gościa jest odmontowana na hoście?

P.S. Jak już masz IceWeasel, to proszę, korzystaj z sprawdzania pisowni - "prubowanie" razi.
wilk_DB
Beginner

Jako zwykły użytkownik pokazuje mi to:

wilk dialout cdrom floppy audio video plugdev powerdev
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

O ile w VirtualBoxie nic się nie zmieniło, to powinieneś być jeszcze w grupie vboxusers.

gpasswd -a użytkownik grupa
Pies
Beginner

Tak jak AdeBe pisze, dodaj siebie do tej grupy, było to w linku do instrukcji na forum Ubuntu, z której podobno korzystałeś.
Jeżeli to nie wystarczy, to odpowiedz też na pozostałe pytania, każde po kolei - w jakiś sposób trzeba ustalić gdzie jest problem, wróżenie z fusów sensu nie ma.
Jeżeli na któreś pytania nie odpowiedziałeś, ponieważ nie wiesz jak, to pytaj, nie wiemy w jakim stopniu jesteś obeznany z komputerem.
ODPOWIEDZ