Nie dzia
Nie działające Usb na VirtualBox 2.20
zainstalowałem sobie virtualBox wersję 2.20 z oficjalnej strony.Następnie zainstalowałem na nim Debiana 5.0 lecz w żaden sposób nie mogę na zainstalowanym Debianie odczytywać danych z pamięci Flash (usb) próbowałem starych sposobów z poprzednich wersji i też nic. Czy coś robię źle?
Dokumentacja dla użytkowników -> HowTo i jest: http://www.virtualbox.org/wiki/USB_on_Ubuntu_7.04
A jeżeli uważasz, że słabo znasz angielskie, to przecież można szukać i po polsku - na hasła VirtualBox usb w google jako pierwszy wyskakuje link do polskiego forum Ubuntu http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=49282
Z jakiego repozytorium masz VirtualBoksa? Debianowski niestety potrafi sprawiać problemy.
A jeżeli uważasz, że słabo znasz angielskie, to przecież można szukać i po polsku - na hasła VirtualBox usb w google jako pierwszy wyskakuje link do polskiego forum Ubuntu http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=49282
Z jakiego repozytorium masz VirtualBoksa? Debianowski niestety potrafi sprawiać problemy.
Dziwne... Ale przynajmniej będzie zabawa.
Lecimy po kolei:
Host stoi na Debianie i system goszczący to też jest Debian?
Host wykrywa pamięć? Możesz ją zamontować itd.?
Co zwraca polecenie na hoście? (dla użytkownika na którym pracujesz)
Moduł do jądra na hoście jest zainstalowany? (prawdopodobnie VirtualBox by się nie włączył bez niego)
Czy w ustawieniach VirtualBoksa albo gdziekolwiek u niego widać że jest podłączona pamięć?
Czy podczas próby podłączenia jej do gościa jest odmontowana na hoście?
P.S. Jak już masz IceWeasel, to proszę, korzystaj z sprawdzania pisowni - "prubowanie" razi.
Lecimy po kolei:
Host stoi na Debianie i system goszczący to też jest Debian?
Host wykrywa pamięć? Możesz ją zamontować itd.?
Co zwraca polecenie
Kod: Zaznacz cały
groups
Moduł do jądra na hoście jest zainstalowany? (prawdopodobnie VirtualBox by się nie włączył bez niego)
Czy w ustawieniach VirtualBoksa albo gdziekolwiek u niego widać że jest podłączona pamięć?
Czy podczas próby podłączenia jej do gościa jest odmontowana na hoście?
P.S. Jak już masz IceWeasel, to proszę, korzystaj z sprawdzania pisowni - "prubowanie" razi.
Jako zwykły użytkownik pokazuje mi to:
wilk dialout cdrom floppy audio video plugdev powerdev
O ile w VirtualBoxie nic się nie zmieniło, to powinieneś być jeszcze w grupie vboxusers.
gpasswd -a użytkownik grupa
Tak jak AdeBe pisze, dodaj siebie do tej grupy, było to w linku do instrukcji na forum Ubuntu, z której podobno korzystałeś.
Jeżeli to nie wystarczy, to odpowiedz też na pozostałe pytania, każde po kolei - w jakiś sposób trzeba ustalić gdzie jest problem, wróżenie z fusów sensu nie ma.
Jeżeli na któreś pytania nie odpowiedziałeś, ponieważ nie wiesz jak, to pytaj, nie wiemy w jakim stopniu jesteś obeznany z komputerem.
Jeżeli to nie wystarczy, to odpowiedz też na pozostałe pytania, każde po kolei - w jakiś sposób trzeba ustalić gdzie jest problem, wróżenie z fusów sensu nie ma.
Jeżeli na któreś pytania nie odpowiedziałeś, ponieważ nie wiesz jak, to pytaj, nie wiemy w jakim stopniu jesteś obeznany z komputerem.