instalacja Debiana, RAID1 sprz

Pomoc dotycząca instalacji systemu
lukpal19

instalacja Debiana, RAID1 sprzętowy i zamiana rpm na deb

Post autor: lukpal19 »

Witam Wszystkich.

Z Linuksem/Debianem mam styczność od około tygodnia i od razu system przypadł mi bardzo do gustu. Debiana instaluje na serwerze HP ML150 G5. Pierwsza instalacja udała się bez problemów w dużej mierze dzięki temu forum (PHP, FTP, MySQL, VNC, Firestarter, itp., itd.).

Zachęcony pasmem sukcesów postanowiłem uruchomić RAID 1.
  • 3 dyski po 250GB
    1 i 2 jako RAID 1
    3 jako hot spare
Z programowym RAIDem nie było problemów, bo skorzystałem z mdadm i tego poradnika: http://www.ladogorski.com/articles.php?id=1

Teraz jednak chcę uruchomić RAID sprzętowy bo po coś ten kontroler w końcu jest.
Przy starcie systemu ustawiłem odpowiednio kontroler wg powyższej konfiguracji, niestety straciłem wszystkie dane.

Teraz podczas instalacji Debian/Lenny system się wiesza na ekranie z tekstem:"Formatowanie partycji", pasek jest na 33%, poniżej tekst:
Tworzenie systemu plików ext3 dla / na partycji #1 urządzenia SCSI5 (1,1,0) (sda) ...
W takim stanie serwer jest już godzinkę i wątpię aby nadal formatował dyski?

Może ktoś ma podobne doświadczenia i rozwiązał jakoś ten problem, a może Debian nie wspiera RAIDu sprzętowego z HP?

Oczywiście zawsze mogę postawić system tak jak poprzednio i uruchomić RAID programowy ale pewien niedosyt pozostanie :)

I jeszcze jedno pytanie.
Na stronie HP są narzędzia do zarządzania serwerem ale do SUSE, ktoś próbował przerabiać pakiety rpm do deb? Wiem, że jest to możliwe.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

[Dodano: 2009-03-20, 14:05]
Po ponad godzinie jednak instalacja poszła dalej, więc 1 pytanie na razie jest nieaktualne.

Odpowiedź na drugie jak najbardziej pożądana.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Tak, można to zrobić za pomocą programu alien + rpm (oba są w repo). Przerabiałem tak paczki od IBMa który też udostępnia chętniej rpm'y niż deb'y ;) Po instalacji takich pakietów nie miałem żadnych problemów, więc i u Ciebie powinno być OK. Co do obsługi 'obcego' to standardowo polecam przeczytać man'a ;)
ODPOWIEDZ