Z Linuksem/Debianem mam styczność od około tygodnia i od razu system przypadł mi bardzo do gustu. Debiana instaluje na serwerze HP ML150 G5. Pierwsza instalacja udała się bez problemów w dużej mierze dzięki temu forum (PHP, FTP, MySQL, VNC, Firestarter, itp., itd.).
Zachęcony pasmem sukcesów postanowiłem uruchomić RAID 1.
- 3 dyski po 250GB
1 i 2 jako RAID 1
3 jako hot spare
Teraz jednak chcę uruchomić RAID sprzętowy bo po coś ten kontroler w końcu jest.
Przy starcie systemu ustawiłem odpowiednio kontroler wg powyższej konfiguracji, niestety straciłem wszystkie dane.
Teraz podczas instalacji Debian/Lenny system się wiesza na ekranie z tekstem:"Formatowanie partycji", pasek jest na 33%, poniżej tekst:
W takim stanie serwer jest już godzinkę i wątpię aby nadal formatował dyski?Tworzenie systemu plików ext3 dla / na partycji #1 urządzenia SCSI5 (1,1,0) (sda) ...
Może ktoś ma podobne doświadczenia i rozwiązał jakoś ten problem, a może Debian nie wspiera RAIDu sprzętowego z HP?
Oczywiście zawsze mogę postawić system tak jak poprzednio i uruchomić RAID programowy ale pewien niedosyt pozostanie

I jeszcze jedno pytanie.
Na stronie HP są narzędzia do zarządzania serwerem ale do SUSE, ktoś próbował przerabiać pakiety rpm do deb? Wiem, że jest to możliwe.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
[Dodano: 2009-03-20, 14:05]
Po ponad godzinie jednak instalacja poszła dalej, więc 1 pytanie na razie jest nieaktualne.
Odpowiedź na drugie jak najbardziej pożądana.