[+] aktualizacja Etcha na Lenny - w

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
tomii
Junior Member

[+] aktualizacja Etcha na Lenny - wątpliwości na serwerze

Post autor: tomii »

Mam serwer na Etchu.
Na serwerze mam własny kompilowany kernel, kompilowane iptables, iptraf i rtorrent i trochę się obawiam aktualizacji.
Czy ktoś może już to robił? Czy wystąpiły jakieś problemy? Mam się spodziewać jakiś problemów?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Jeśli nie pobudowałeś paczek, a stare iptables etc są zainstalowane jako paczki, to masz się czego obawiać.
tomii
Junior Member

A jeśli zablokuje to bo w sumie nie chce nowych kompilować?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Jeśli skompilowałeś ze źródeł tyle softu i 'nałożyłeś' go na paczki, to ciekawi mnie jakim cudem ten serwer się jeszcze kręci :mrgreen:. Możesz próbować blokować, ale po pierwsze: na Etcha w ostatnim czasie ukazało się tyle aktualizacji, że głowa boli, po drugie: przyszłe wersje pakietów (o ile się pojawią) mogą mieć konflikty z wersjami tego, co jest poblokowane.
tomii
Junior Member

Teraz też żałuję, że nie robiłem paczek(wtedy byłem dużo mniej doświadczony), zrobiłem kopie serwera na virtual box i tam update i po jednym dużym błędzie w libc serwer działa(uruchamia się i działa ale nie mogłem sprawdzić wszystkich rzeczy) wiec może pójdzie ale z aktualizacją jeszcze poczekam,
PS jak wszystko po aktualizacji zadziała to jakie są szanse że potem się będzie sypać?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Takie same jak poprzednio. Upgrade to debianowa metoda trzymania paczek możliwie najświeższych. Kompilacja to budowanie softu z pominięciem mechanizmów Debiana. Wyobraź sobie taki wieeelki budynek na fundamentach z patyków :D . Popraw to, albo obgryzaj paznokcie przy każdej aktualizacji (których, jak już powiedziałem, nie będzie za wiele).
tomii
Junior Member

Czyli odinstalować spaczkować zainstalować ?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Nie wiem czy nie poczyniłeś za wielkich szkód takimi instalkami. Ale generalnie: tak.
tomii
Junior Member

A jeśli instalowałem przez kompilacje na czystym systemie to również na tak duże konsekwencje?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Widzę że nie zrozumiałeś jednej kwestii. W Etchu program omgaleprogram jest w wersji 4.5.1. W internecie dostępny jest 6.6.6. Ty stawiasz ze źródeł 6.6.6, ale w paczkach masz dalej wpisane, że omgaleprogram jest w wersji 4.5.1. Póki nie spłodzisz paczki, nie przekonasz Debiana że jednak masz wersję 6.6.6. Rozumiesz teraz?
ODPOWIEDZ