[+] aktualizacja Etcha na Lenny - w
[+] aktualizacja Etcha na Lenny - wątpliwości na serwerze
Mam serwer na Etchu.
Na serwerze mam własny kompilowany kernel, kompilowane iptables, iptraf i rtorrent i trochę się obawiam aktualizacji.
Czy ktoś może już to robił? Czy wystąpiły jakieś problemy? Mam się spodziewać jakiś problemów?
Na serwerze mam własny kompilowany kernel, kompilowane iptables, iptraf i rtorrent i trochę się obawiam aktualizacji.
Czy ktoś może już to robił? Czy wystąpiły jakieś problemy? Mam się spodziewać jakiś problemów?
Jeśli skompilowałeś ze źródeł tyle softu i 'nałożyłeś' go na paczki, to ciekawi mnie jakim cudem ten serwer się jeszcze kręci :mrgreen:. Możesz próbować blokować, ale po pierwsze: na Etcha w ostatnim czasie ukazało się tyle aktualizacji, że głowa boli, po drugie: przyszłe wersje pakietów (o ile się pojawią) mogą mieć konflikty z wersjami tego, co jest poblokowane.
Teraz też żałuję, że nie robiłem paczek(wtedy byłem dużo mniej doświadczony), zrobiłem kopie serwera na virtual box i tam update i po jednym dużym błędzie w libc serwer działa(uruchamia się i działa ale nie mogłem sprawdzić wszystkich rzeczy) wiec może pójdzie ale z aktualizacją jeszcze poczekam,
PS jak wszystko po aktualizacji zadziała to jakie są szanse że potem się będzie sypać?
PS jak wszystko po aktualizacji zadziała to jakie są szanse że potem się będzie sypać?
Takie same jak poprzednio. Upgrade to debianowa metoda trzymania paczek możliwie najświeższych. Kompilacja to budowanie softu z pominięciem mechanizmów Debiana. Wyobraź sobie taki wieeelki budynek na fundamentach z patyków
. Popraw to, albo obgryzaj paznokcie przy każdej aktualizacji (których, jak już powiedziałem, nie będzie za wiele).

Widzę że nie zrozumiałeś jednej kwestii. W Etchu program omgaleprogram jest w wersji 4.5.1. W internecie dostępny jest 6.6.6. Ty stawiasz ze źródeł 6.6.6, ale w paczkach masz dalej wpisane, że omgaleprogram jest w wersji 4.5.1. Póki nie spłodzisz paczki, nie przekonasz Debiana że jednak masz wersję 6.6.6. Rozumiesz teraz?