karta atheros i s

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
marcinwa4

karta atheros i słabe pingi - wolny internet przez wifi

Post autor: marcinwa4 »

Witam.
Problem dotyczy karty atheros 5006eg, którą instalowałem według faq na tym forum. Karta się zainstalowała bez problemu internet też jest.

£ącze się do sieci wifi u siebie w domu przez zwykły router bezprzewodowy. Chodzi oto, że pingi z mego laptopa do routera są dziurawe i strasznie długie około 230ms i więcej czasem mniej, a router stoi 2 m od komputera. Zresztą na Etchu i Ubuntu live pingi są oba około 1, 2 ms. Przez to wszystko mam kiepski internet i strony otwierają się wolno itp. Macie może jakieś pomysły?
furianin

Post autor: furianin »

Błędnie skonfigurowany router lub uszkodzony.
jmarcin_1984
Beginner

Post autor: jmarcin_1984 »

A ten router daje internet tylko do laptopa bezprzewodowo? Czy może jeszcze do jakiegoś PC po LANie? Jak daje do PC zobacz pingi na PC. Odnośnie wifi to ten router posiada antenkę dookolną? Może spróbuj ją nakierować w stronę laptopa. Jeśli nie pomoże to wypróbuj na innej antence. Powodów może być dużo. Jak dobrze zrozumiałem to internet dostajesz od bezprzewodowego ISP? Jeśli możesz zaloguj się na router i zobacz siłę sygnału twojego ISP. Dokręć końcówkę RP-SMA. Miałem podobny problem, ale rozwiązałem go dzwoniąc do admina sieci i powiedziałem żeby zmienił kanał bo obok mnie działały urządzenia pracujące w innej sieci na kanale zbliżonym do mojego. To powodowało zakłócenia z obu stron.
marcinwa4

Chyba nie czytacie dokładnie tego co napisałem w pierwszym poście. Router jest dobry bo Ubuntu z livcd chodzi dobrze. Inne komputery z Windows XP też chodzą poprawnie i pingują po 1ms. Router jest 2 m od laptopa. Ewidentnie jest to wina sterownika tylko nie wiem jak to ugryźć?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Kod: Zaznacz cały

# ping -c 4 [url]www.google.pl[/url]
netstat -ape |grep -v unix
ping -c 4 [url]www.google.pl[/url]
cat /etc/resolv.conf
lspci
lsmod
Jaka metoda 'instalacji', jaki menedżer zarządzania siecią?
marcinwa4

uname -r

apt-get update 

apt-get install linux-source-2.6.22 linux-headers-2.6.22-3-686 linux-kbuild-2.6.22

apt-get install module-assistant

apt-get install madwifi-source madwifi-tools

m-a prepare 

m-a a-i madwifi

modprobe ath_pci

echo ath_pci >> /etc/modules
Instalowałem w ten sposób, na początku używałem network managera, potem zainstalowałem wicd, ale to samo na obydwóch. Zauważyłem dwie bardzo istotne rzeczy, instalowałem koledze mandrive na laptopie, który też ma taką samą kartę i również tak samo instalowałem czyli przez madwifi i problem jest ten sam.
Druga rzecz to na routerze przestawiłem kanał z 1 z 4 i zmieniłem z 54mbps (802.11b) na 11mbps (802.11g) i niby jest dobrze teraz.
ODPOWIEDZ