karta atheros i s
karta atheros i słabe pingi - wolny internet przez wifi
Witam.
Problem dotyczy karty atheros 5006eg, którą instalowałem według faq na tym forum. Karta się zainstalowała bez problemu internet też jest.
£ącze się do sieci wifi u siebie w domu przez zwykły router bezprzewodowy. Chodzi oto, że pingi z mego laptopa do routera są dziurawe i strasznie długie około 230ms i więcej czasem mniej, a router stoi 2 m od komputera. Zresztą na Etchu i Ubuntu live pingi są oba około 1, 2 ms. Przez to wszystko mam kiepski internet i strony otwierają się wolno itp. Macie może jakieś pomysły?
Problem dotyczy karty atheros 5006eg, którą instalowałem według faq na tym forum. Karta się zainstalowała bez problemu internet też jest.
£ącze się do sieci wifi u siebie w domu przez zwykły router bezprzewodowy. Chodzi oto, że pingi z mego laptopa do routera są dziurawe i strasznie długie około 230ms i więcej czasem mniej, a router stoi 2 m od komputera. Zresztą na Etchu i Ubuntu live pingi są oba około 1, 2 ms. Przez to wszystko mam kiepski internet i strony otwierają się wolno itp. Macie może jakieś pomysły?
-
- Beginner
A ten router daje internet tylko do laptopa bezprzewodowo? Czy może jeszcze do jakiegoś PC po LANie? Jak daje do PC zobacz pingi na PC. Odnośnie wifi to ten router posiada antenkę dookolną? Może spróbuj ją nakierować w stronę laptopa. Jeśli nie pomoże to wypróbuj na innej antence. Powodów może być dużo. Jak dobrze zrozumiałem to internet dostajesz od bezprzewodowego ISP? Jeśli możesz zaloguj się na router i zobacz siłę sygnału twojego ISP. Dokręć końcówkę RP-SMA. Miałem podobny problem, ale rozwiązałem go dzwoniąc do admina sieci i powiedziałem żeby zmienił kanał bo obok mnie działały urządzenia pracujące w innej sieci na kanale zbliżonym do mojego. To powodowało zakłócenia z obu stron.
Kod: Zaznacz cały
# ping -c 4 [url]www.google.pl[/url]
netstat -ape |grep -v unix
ping -c 4 [url]www.google.pl[/url]
cat /etc/resolv.conf
lspci
lsmod
uname -r
apt-get update
apt-get install linux-source-2.6.22 linux-headers-2.6.22-3-686 linux-kbuild-2.6.22
apt-get install module-assistant
apt-get install madwifi-source madwifi-tools
m-a prepare
m-a a-i madwifi
modprobe ath_pci
echo ath_pci >> /etc/modules
Druga rzecz to na routerze przestawiłem kanał z 1 z 4 i zmieniłem z 54mbps (802.11b) na 11mbps (802.11g) i niby jest dobrze teraz.