Ftp i polskie znaki w plikach xml

Ogólne pytania dotyczące systemu
dsue

Ftp i polskie znaki w plikach xml

Post autor: dsue »

Temat okołodebianowy...

Na stronach Urzędu Zamówień Publicznych (ftp://ftp.uzp.gov.pl/bzp/xml) można pobrać ogłoszenia o zamówieniach w postaci plików xml. Niestety są one z polskimi krzakami.

Jak się do nich dobrać?

Pozdrawiam
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Musisz mieć dostęp do systemu/programu pracującego z kodowaniem utf8. Dokumenty te korzystają z kodowania utf8.
dsue

fnmirk pisze:Musisz mieć dostęp do systemu/programu pracującego z kodowaniem utf8. Dokumenty te korzystają z kodowania utf8.
¬le się wyraziłem. Do samego xmla się dobiorę, tu nie ma problemu. Gorzej że nazwy tych plików zawierają polskie znaki i nie mogę ich pobrać (np. w nazwie pliku jest łódzkie)

Pozdrawiam
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Kod: Zaznacz cały

wget -c -r -P [KATALOG POBIERANIA] [url]ftp://ftp.uzp.gov.pl/bzp/xml/2008-01-01/[/url]
...i niech moc będzie z Tobą!
dsue

genobis pisze:

Kod: Zaznacz cały

wget -c -r -P [KATALOG POBIERANIA] [url]ftp://ftp.uzp.gov.pl/bzp/xml/2008-01-01/[/url]
Dzięki serdeczne za pomoc.

Pozdrawiam
fnmirk
Senior Member

dsue, pliki na serwerze mają nazwy kodowane w iso8859-2. Mam w systemie domyślne kodowanie utf8 i bez żadnych problemów pobieram te pliki z poziomu przeglądarki. Spróbuj sposobu, który podał genobis.

edit:
Przy pobieraniu pliku możesz przy zapisywaniu pojedynczego pliku zmienić jego nazwę.
dsue

Sposób pobierania genobisa działa i o to mi właśnie chodziło (pliki będzie pobierał skrypt). Jak mogę zmienić nazwę pobieranego pliku (te nazwy xmli się nie zmieniają, tylko katalog w którym leżą).

Pozdrawiam
fnmirk
Senior Member

Po pobraniu tych plików możesz zmieniać nazwy pojedynczego pliku np. w programie mc (midnight commander). Przynajmniej pozwala na to Linux nie wiem jak Twój system.

Zajrzyj jeszcze do dokumentacji programu wget. Może coś znajdziesz:
http://ptm.linux.pl/man_HTML/info_pl_HT ... t_toc.html
ODPOWIEDZ