Na stronach Urzędu Zamówień Publicznych (ftp://ftp.uzp.gov.pl/bzp/xml) można pobrać ogłoszenia o zamówieniach w postaci plików xml. Niestety są one z polskimi krzakami.
fnmirk pisze:Musisz mieć dostęp do systemu/programu pracującego z kodowaniem utf8. Dokumenty te korzystają z kodowania utf8.
¬le się wyraziłem. Do samego xmla się dobiorę, tu nie ma problemu. Gorzej że nazwy tych plików zawierają polskie znaki i nie mogę ich pobrać (np. w nazwie pliku jest łódzkie)
dsue, pliki na serwerze mają nazwy kodowane w iso8859-2. Mam w systemie domyślne kodowanie utf8 i bez żadnych problemów pobieram te pliki z poziomu przeglądarki. Spróbuj sposobu, który podał genobis.
edit:
Przy pobieraniu pliku możesz przy zapisywaniu pojedynczego pliku zmienić jego nazwę.
Sposób pobierania genobisa działa i o to mi właśnie chodziło (pliki będzie pobierał skrypt). Jak mogę zmienić nazwę pobieranego pliku (te nazwy xmli się nie zmieniają, tylko katalog w którym leżą).
Po pobraniu tych plików możesz zmieniać nazwy pojedynczego pliku np. w programie mc (midnight commander). Przynajmniej pozwala na to Linux nie wiem jak Twój system.