Linksys narz

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

1. Adres routera jest domyślny i niezmieniony. Ja go nie zmieniałem, nikt inny do niego nie miał dostępu, a nie sądzę, by sam z siebie mógł ulec zmianie ;)
2. Po nieskrosowanym nie ma możliwości dostępu do routera, gdy jest odłączony z netu. Spróbuję zatem z crossem.
3. Swoją ścieżką, to fajnie, że linuksowy router ma jedynie windowsowe narzędzie do konfiguracji (nie licząc oczywiście możliwości przez http, która - jak widać - nie zawsze działa).
zoltan

Post autor: zoltan »

1. Wyłącz router
(jeżeli na 100% nie jesteś pewny że nikt w nim nie grzebał to zresetuj ustawienia przyciskiem)
2. Odłącz go od sieci (internet zewnętrzny - podobno bardzo ważne wg instrukcji)
"First, make sure the Router is NOT connected to your network"
3. Podłącz zwykły kabel sieciowy do portu nr 1 (nie cross)
4. Ustawiasz w kompie adres z tej samej puli jakie ma router (np. 192.168.1.10)
(ew możesz włączyć pobieranie adresu z dhcp)
5. Włączasz router
(chwilę czekasz)
6.wpisujesz w firefoxie 192.168.1.1
7. user admin / hasło puste

(jeżeli używasz proxy to dołącz w przeglądarce adres routera do listy wyjątków)

Całą procedurkę przed chwilą przetestowałem
i bangla - żadne tam windowsy potrzebne nie są
raggo82

Post autor: raggo82 »

Poprawka, wprowadziłem kolegę pavbaranov'a i innych uczestników tego wątku w błąd. Mianowicie to ma być kabelek 1:1, a nie krosowany. Dziś sprawdziłem i to nie był krosowany. Przepraszam.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

No niestety, po http nie sposób się połączyć (cross, 1:1 - generalnie nie znajduje adresu 192itd.). I kompletnie już nie wiem dlaczego. W każdym bądź razie - router nie podłączony do netu - nie ma połączenia przez 192.168.1.1. Problem otwarty - dalej szukam narzędzia do administracji routerem WRT54GL z oryginalnym firmware'm, które nie polega na dostępie z przeglądarki i jest pod linuksa.
ODPOWIEDZ