Linksys narz

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
pavbaranov
Senior Member

Linksys narzędzie do administrowania

Post autor: pavbaranov »

Witajcie,
mam taki routerek, jak w opisie tematu. Jest to popularny Linksys WRT54GL (czyli, zdaje się, że linuksowy). Wraz z tym routerem, Linksys dołącza aplikację pozwalającą na jej administrowanie. Poszukuję jej linuksowego zamiennika. OpenWRT, to chyba nie jest ;) Niestety możliwość dostępu przez 192.168.1.1 nie istnieje, bo jest jakiś konflikt w sieci i przerzuca mnie na jakieś ustawienia php.
Jakieś pomysły? Z góry dzięki.
PS: Potrzebuję się tam dostać, by zmienić ustawienia, a windowsa nie mam w chwili obecnej.
raggo82

Post autor: raggo82 »

Kod: Zaznacz cały

Niestety możliwość dostępu przez 192.168.1.1 nie istnieje, bo jest jakiś konflikt w sieci i przerzuca mnie na jakieś ustawienia php
a nie pracujesz obecnie na necie z klasy 192.168.1... ?
Może wyłącz neta podepnij routerek do kompa "linką" i spróbuj tak pokonfigurować przez przeglądarke.

Pzdr
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Kurcze, zdaje się, że najprostrze rozwiązania są najlepsze, tylko... jak mawiają Anglicy brian demage. Spróbuję, dzięki za podpowiedź.
Ale, btw, narzędzie mogłoby się przydać, o ile istnieje.
sali
Beginner

Post autor: sali »

A cóż za super funkcjonalność dawałoby takie narzędzie? Poza tym to router sobie konfigurujesz, a potem o nim zapominasz a im dłużej możesz o nim nie pamiętać tym lepiej :)
Ps. A jeśli już masz ten fajowy routerek, to sobie firmware zmień na tomato, polecam.
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

Przepraszam, że się podepnę ale mam pytanie mniej więcej tej samej materii. Otóż jak WRT54GL skonfigurować z poziomu Linuksa?
Na tylnej stronie routera, wszystkie porty są zalepione naklejką żeby nie dotykać tylko odpalić konfigurator z płytki dla Windows.
raggo82

więc odpal soft do tego routera na jakiejś wingrozie i skonfiguruj, albo odlep nalepki :D
ms-trex
Beginner

Ale właśnie w tym rzecz że chcę to zrobić z poziomu linuksa. ;-)
raggo82

więc odklej wejście RJ-45 i konfiguruj przez przegladarkę
ms-trex
Beginner

Zastanawia mnie jedno, dlaczego jak zmieniłam domyślny IP routera z 192.168.1.1 na 192.168.2.1 to już nie mogę się z nim połączyć przez przeglądarkę?

Hmm, zmieniłem tylko MAC na routerze taki jak mam na PC i mam już neta. Hmmm myślałem że to będzie troche więcej grzebania.
zoltan

Post autor: zoltan »

Bardzo dobry router do domowej sieci (jak na swoją cenę). Płytkę instalacyjną można od razu sobie odpuścić.
Konfiguracja najlepiej w całości przez przeglądarkę (windows i Linux).
Proponuję też, od razu zmienić firmware na TOMATO.
W pełni graficzne, konfigurowalne przez przeglądarkę, multum opcji, statystyk graficznych, wykresy liniowe, kołowe i nie zamula się przy torrentach jak oryginalny soft. Obsługa podobna do oryginalnego Linksysa. Upgrade do TOMATO oczywiście można zrobić z poziomu oryginalnego softu przez przeglądarkę (z Linuksa ;) )

A i co ciekawe - po upgradzie do TOMATO, router zapamiętuje ustawienia sieci oryginalnego softu. Nie trzeba ustawiać od nowa.
ODPOWIEDZ