Zainstaluj jądro z końcówką bigmem w nazwie np.bartvandj pisze:P.S tak przy okazji zobaczyłem w monitorze systemowym że mam 885,3 Mb pamieci... A ja mam 2048 MB
Kod: Zaznacz cały
aptitude install linux-image-2.6.22-3-686-bigmem
Zainstaluj jądro z końcówką bigmem w nazwie np.bartvandj pisze:P.S tak przy okazji zobaczyłem w monitorze systemowym że mam 885,3 Mb pamieci... A ja mam 2048 MB
aptitude install linux-image-2.6.22-3-686-bigmem
Zainstaluj sobie linux-image z -bigmembartvandj pisze:P.S tak przy okazji zobaczyłem w monitorze systemowym że mam 885,3 Mb pamieci... A ja mam 2048 MB
mkdir /mnt/sda5 && mkdir /mnt/sda6
umount -a
mount -r -t ntfs /dev/sda5 /mnt/sda5
mount -r -t ntfs /dev/sda6 /mnt/sda6
cd /mnt/sda6
ls -la
Cannot mount volume.
You are not privileged to mount the volume 'Movie & Music'
gksu -u root mkdir /mnt/music
gksu -u root gedit /etc/fstab
/dev/sda5 /mnt/music ntfs-3g rw,users,codepage=852,iocharset=iso8859-2,auto 0 2
lub /mediasj65 pisze:Musisz jeszcze utworzyć foldery z których dostaniesz się do swoich partycji. W Linuksie zazwyczaj tworzy się je w folderze /mnt.
Wszystko zależy od strony kodowej używanej przez system Linux.sj65 pisze:...Dla Windows XP musisz zmienić stronę kodową chyba na 1250, ale nie jestem pewien jak zapisać, przy tej będziesz miał nieczytelne ogonki...
/dev/hda5 /media/hda5 vfat user,defaults,utf8 0 0
#lub
/dev/hda7 /mnt/hda7 ntfs user,defaults,utf8 0 0
#lub
/dev/hda9 /media/hda9 ntfs-3g user,defaults,utf8 0 0
Moim zdaniem nie jest to żadna wada, tylko próba zaprowadzenie porządku w bałaganie jaki wprowadził ,,producent jedynego słusznego systemu operacyjnego'' stosując własne standardy. Zgodzę się jedynie tylko z tym, że jest to spore utrudnienie dla użytkowników strony kodowej cp-1250, dla wielu obecnie nie do przebycia. I dlatego jest to wadą?W chwili obecnej (2007 rok) większość zastosowań w Internecie (poczta elektroniczna, usenet, HTML) wymaga deklarowania UTF-8 zgodnie ze standardem MIME. Dopiero w XHTML UTF-8 jest kodowaniem domyślnym.