Przegl

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

bartvandj pisze:P.S tak przy okazji zobaczyłem w monitorze systemowym że mam 885,3 Mb pamieci... A ja mam 2048 MB
Zainstaluj jądro z końcówką bigmem w nazwie np.

Kod: Zaznacz cały

aptitude install linux-image-2.6.22-3-686-bigmem
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

bartvandj pisze:P.S tak przy okazji zobaczyłem w monitorze systemowym że mam 885,3 Mb pamieci... A ja mam 2048 MB
Zainstaluj sobie linux-image z -bigmem
Patrz....

mkdir /mnt/sda5 && mkdir /mnt/sda6
umount -a
mount -r -t ntfs /dev/sda5 /mnt/sda5
mount -r -t ntfs /dev/sda6 /mnt/sda6
cd /mnt/sda6
ls -la
Oj... ruun mnie wyprzedził z kernelem :-x
A jak NAPRAWDÊ nie możesz zamontować tych partycji, to napisz do mnie na pw... Pomogę Ci przez ssh.
bartvandj

Post autor: bartvandj »

Dobra zrobiłem poszło jakos... ale teraz gdy wejde w /mnt/sa5 lub sda 6 tam nic nie ma...
A jak wejde w komputer i chce właczyc sda5 (ja nazwałem go Music) to pisze tak:

Cannot mount volume.
You are not privileged to mount the volume 'Movie & Music'
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Musisz jeszcze utworzyć foldery z których dostaniesz się do swoich partycji. W Linuksie zazwyczaj tworzy się je w folderze /mnt.
Najszybciej to Alt+F2 i potem:

gksu -u root mkdir /mnt/music
Znowu Alt+F2 i potem:

gksu -u root gedit /etc/fstab
W oknie które się pojawi wpisz dla partycji sda5

/dev/sda5	/mnt/music    ntfs-3g    rw,users,codepage=852,iocharset=iso8859-2,auto    0    2
Jeżeli folder music utworzyłeś w innym miejscu to musisz podać inną ścieżkę.
Dla Windows XP musisz zmienić stronę kodową chyba na 1250, ale nie jestem pewien jak zapisać, przy tej będziesz miał nieczytelne ogonki. Pomiędzy wpisami w wierszu mają być tabulatory i jeżeli jest to ostatnia linia w pliku fstab to koniecznie na końcu wstaw enter
Po ponownym starcie systemu powinieneś mieć dostęp do plików. Ja musiałem pobawić się nadawanie uprawnień i zmianą właściciela. We właściwościach nie widać żadnych zmian, ale mogę czytać i zapisywać jako użytkownik.

Pozdrawiam
sj65
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

sj65 pisze:Musisz jeszcze utworzyć foldery z których dostaniesz się do swoich partycji. W Linuksie zazwyczaj tworzy się je w folderze /mnt.
lub /media
sj65 pisze:...Dla Windows XP musisz zmienić stronę kodową chyba na 1250, ale nie jestem pewien jak zapisać, przy tej będziesz miał nieczytelne ogonki...
Wszystko zależy od strony kodowej używanej przez system Linux.
  1. Jeżeli w Linuksie używamy strony kodowej iso-8859-2 to wpisujemy do fstab iocharset=iso8859-2
    W przypadku korzystania z domyślnego locale pl_PL.UTF-8 wystarczy wpis utf8
    (można też wpisać pl_PL.UTF-8)
Przykładowy wpis do fstab aby można było odczytywać poprawnie nazwy plików i katalogów na partycjach z Windowsami z poziomu Linuksa.

/dev/hda5         /media/hda5      vfat             user,defaults,utf8   0 0
#lub
/dev/hda7         /mnt/hda7         ntfs             user,defaults,utf8   0 0
#lub
/dev/hda9         /media/hda9      ntfs-3g        user,defaults,utf8   0 0
Przypadek korzystania przez system Linux domyślnie ze strony kodowej cp-1250 --- jakkolwiek możliwy to raczej niespotykany. Przedstawiłem tylko przykład jaki działa u mnie czyli utf8. Ponieważ Linux (Debian) obecnie domyślnie korzysta z lokalizacji dla języka polskiego standardu UTF-8.

W Wikipedii pod podanym przeze mnie odnośnikiem pod wadami standardu UTF-8 widnieje wpis:
W chwili obecnej (2007 rok) większość zastosowań w Internecie (poczta elektroniczna, usenet, HTML) wymaga deklarowania UTF-8 zgodnie ze standardem MIME. Dopiero w XHTML UTF-8 jest kodowaniem domyślnym.
Moim zdaniem nie jest to żadna wada, tylko próba zaprowadzenie porządku w bałaganie jaki wprowadził ,,producent jedynego słusznego systemu operacyjnego'' stosując własne standardy. Zgodzę się jedynie tylko z tym, że jest to spore utrudnienie dla użytkowników strony kodowej cp-1250, dla wielu obecnie nie do przebycia. I dlatego jest to wadą?
bartvandj

Post autor: bartvandj »

Cześć zrobiłem to już.... wpisałem te wpisy do fstab.. uruchomiłem i JEST !

Dzięki wielkie ;-) ;-)
ODPOWIEDZ