Wirtualizacja serwerów - jaki program?
Wirtualizacja serwerów - jaki program?
Witam, chciałem się dowiedzieć jakie znacie sposoby na wirtualizację serwerów linuksowych. Mam w planach wirtualizację dwóch serwerów z Debianem. Próbowałem to zrobić za pomocą Converter standalone firmy Vmware ale ma problemy z wirtualizacją Linuksa. Myślałem nad clonezillą, ale z tego co przeczytałem musiałbym mieć taki sam rozmiar partycji, a niestety rozmiary partycji będą się różnić.
-
kalota
dla vmware server skorzystaj z tego: http://www.vmware.com/products/converter/faqs.html
VMware ESXi4 darmowy był od zawsze, tak jak i darmowy jest poprzednik ESXi3.5. Mieszasz chyba wersję ESXi z ESX. Również klient do obydwóch ,,hypervisorów'' jest bezpłatny. Natomiast z tym w pełni darmowym XenServerem to bym polemizował, bo dodatkowe elementy jak np. HA i parę innych jest już płatna (tak jak i w WMware).kalota pisze:VMWare ESXi 4 ostatnio uwolnili go, jest darmowy, ale klient, który służy do jego zarządzania jest płatny.
XenServer - w pełni darmowy i najbardziej wydajny
@czarownik:
Tak jak pisał ShinnRa do VMware jest VMware Converter
Co do XenServera, to taka opcja jest z poziomu płyty instalacyjnej. Więcej TU
Z convertera już korzystałem, z Windowsem działa pięknie, natomiast przy Linuksie to porażka, Co do XenServera, dziękuję przetestuje sobie. Tak ma magnesie, to na serwerze mam w planach zainstalować ESXi4.lessmian2 pisze: Tak jak pisał ShinnRa do VMware jest VMware Converter
Co do XenServera, to taka opcja jest z poziomu płyty instalacyjnej. Więcej TU
Należy pamiętać, ze przy wersji 4, ESXi (Installable) nie jest darmowy, bo to jest wersja Essentials wtedy. Darmowy ESXi teraz nazywa się ESXi Free.lessmian2 pisze:VMware ESXi4 darmowy był od zawsze, tak jak i darmowy jest poprzednik ESXi3.5.kalota pisze:VMWare ESXi 4 ostatnio uwolnili go, jest darmowy, ale klient, który służy do jego zarządzania jest płatny.
XenServer - w pełni darmowy i najbardziej wydajny
Wersje ESXa
ESXi vs ESXi Free
Trochę offtop się robi, ale cóż. VMware ESXi 4 jest bezpłatny. Redhead, z Twojego pierwszego linka wynika tylko tyle, że ESXi może być w kliku wersjach, płatny jest dopiero od Essentials, którym gołe ESXi nie jest. W podstawowej wersji którą można pobrać stąd otrzymujemy bezpłatną licencję na maksymalnie 999 serwerów fizycznych z opcjami które widać w pierwszej kolumnie tabeli z linku nr. 1. Jeśli chcemy coś więcej - kupujemy licencje. Co do drugiego źródła, to po pierwsze jest sprzed dwóch lat (2008.08), a poza tym autor wydaje się mieszać wersje ESXi, ówczesnego ESX oraz ESXi z licencjonowanymi ficzerami. Co do nazewnictwa, dalej obstaję za VMware ESXi 4 bez free, natomiast od wersji 4, VMware ESX zmienił nazwę na VMware vSphere - zgodnie ze stroną VMware.