Wirtualizacja serwerów - jaki program?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

Wirtualizacja serwerów - jaki program?

Post autor: czarownik »

Witam, chciałem się dowiedzieć jakie znacie sposoby na wirtualizację serwerów linuksowych. Mam w planach wirtualizację dwóch serwerów z Debianem. Próbowałem to zrobić za pomocą Converter standalone firmy Vmware ale ma problemy z wirtualizacją Linuksa. Myślałem nad clonezillą, ale z tego co przeczytałem musiałbym mieć taki sam rozmiar partycji, a niestety rozmiary partycji będą się różnić.
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

vmware, xen, kvm
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

Od jakiegoś czasu dostępny jest za darmo VMWARE SERVER.
Instaluje się bezproblemowo na Debianie i na Windowsach, rzecz jasna! :)
kalota

Post autor: kalota »

VMWare ESXi 4 ostatnio uwolnili go, jest darmowy, ale klient, który służy do jego zarządzania jest płatny.

XenServer - w pełni darmowy i najbardziej wydajny
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

Troszeczkę mnie źle zrozumieliście, chodziło mi o sposoby zrobienia z rzeczywistego serwera ( stojącego w szafie) maszynę wirtualną wraz ze wszystkimi ustawieniami itp
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

dla vmware server skorzystaj z tego: http://www.vmware.com/products/converter/faqs.html
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

kalota pisze:VMWare ESXi 4 ostatnio uwolnili go, jest darmowy, ale klient, który służy do jego zarządzania jest płatny.

VMware ESXi4 darmowy był od zawsze, tak jak i darmowy jest poprzednik ESXi3.5. Mieszasz chyba wersję ESXi z ESX. Również klient do obydwóch ,,hypervisorów'' jest bezpłatny. Natomiast z tym w pełni darmowym XenServerem to bym polemizował, bo dodatkowe elementy jak np. HA i parę innych jest już płatna (tak jak i w WMware).

@czarownik:
Tak jak pisał ShinnRa do VMware jest VMware Converter
Co do XenServera, to taka opcja jest z poziomu płyty instalacyjnej. Więcej TU
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

lessmian2 pisze: Tak jak pisał ShinnRa do VMware jest VMware Converter
Co do XenServera, to taka opcja jest z poziomu płyty instalacyjnej. Więcej TU
Z convertera już korzystałem, z Windowsem działa pięknie, natomiast przy Linuksie to porażka, Co do XenServera, dziękuję przetestuje sobie. Tak ma magnesie, to na serwerze mam w planach zainstalować ESXi4.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

lessmian2 pisze:
kalota pisze:VMWare ESXi 4 ostatnio uwolnili go, jest darmowy, ale klient, który służy do jego zarządzania jest płatny.

VMware ESXi4 darmowy był od zawsze, tak jak i darmowy jest poprzednik ESXi3.5.
Należy pamiętać, ze przy wersji 4, ESXi (Installable) nie jest darmowy, bo to jest wersja Essentials wtedy. Darmowy ESXi teraz nazywa się ESXi Free.
Wersje ESXa
ESXi vs ESXi Free
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Trochę offtop się robi, ale cóż. VMware ESXi 4 jest bezpłatny. Redhead, z Twojego pierwszego linka wynika tylko tyle, że ESXi może być w kliku wersjach, płatny jest dopiero od Essentials, którym gołe ESXi nie jest. W podstawowej wersji którą można pobrać stąd otrzymujemy bezpłatną licencję na maksymalnie 999 serwerów fizycznych z opcjami które widać w pierwszej kolumnie tabeli z linku nr. 1. Jeśli chcemy coś więcej - kupujemy licencje. Co do drugiego źródła, to po pierwsze jest sprzed dwóch lat (2008.08), a poza tym autor wydaje się mieszać wersje ESXi, ówczesnego ESX oraz ESXi z licencjonowanymi ficzerami. Co do nazewnictwa, dalej obstaję za VMware ESXi 4 bez free, natomiast od wersji 4, VMware ESX zmienił nazwę na VMware vSphere - zgodnie ze stroną VMware.
ODPOWIEDZ