Debian i Windows Vista na jednym komputerze

Pomoc dotycząca instalacji systemu
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zacznij od aktualizacji systemu. Przeczytaj i zastosuj się do tego opisu:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342

Zanim przystąpisz do instalacji i montowania czegokolwiek musisz przeprowadzić aktualizację systemu. Postępuj tak jak opisałem w tamtym temacie.
Stackhouse

Post autor: Stackhouse »

Z przykrością stwierdzam, że nie mogę się dłużej bawić w Debiana, system fajny ale potrzeba do jego skonfigurowania i zainstalowanie czegokolwiek dużo czasu. Tym bardziej, że ja się nie znam na tym, a czasu mam mało bo jestem w klasie maturalnej o profilu mat-inf, więc sami rozumiecie. Wrócę do niego w wakacje, albo w innym wolnym czasie teraz niestety muszę z niego zrezygnować.

Dlatego mam pytanie, jak usunąć GRUB-a? Od razu mówię, że nie posiadam płyty z Windowsem bo mam partycję ukrytą Recovery więc wpisywanie w konsole odzyskiwania czegokolwiek odpada.
Jest jakaś inna możliwość?
fnmirk
Senior Member

Stackhouse pisze:Z przykrością stwierdzam, że nie mogę się dłużej bawić w Debiana, system fajny ale potrzeba do jego skonfigurowania i zainstalowanie czegokolwiek dużo czasu.
Przesadzasz. Należy zmienić tylko sposób podejścia do komputera. Wszystkie programy instaluje się przez wydanie jednego polecenia.

Pobierz sobie gotowe wersje systemów uruchamiane z cdromu.
Knoppix
md5
grml
Sidux
Stackhouse

Nie mam czasu teraz żeby się bawić tak...wrócę do tego systemu na pewno ale jak trochę czasu będzie...
Wiesz jak usunąć tego GRUBa może?
fnmirk
Senior Member

Z poziomu Windows musisz nadpisać mbr.
Stackhouse

fnmirk pisze:Z poziomu Windows musisz nadpisać mbr.
Aha...ale jak to się robi? Ja kompletnie zielony jestem...we wcześniejszym poście napisałem co wiem na ten temat...
fnmirk
Senior Member

Napisałeś też, że nie posiadasz płyty. Ja z kolei nie posiadam pod ręką żadnego Windowsa a tak na sucho nie pamiętam. Mogę podać przepis jak to przeprowadzić z poziomu Linuksa ale to jest nie do przyjęcia dla Ciebie.

W przypadku Windowsa Visty powinno działać takie polecenie:

Kod: Zaznacz cały

bootrec.exe /fixmbr
Wybrane z konsoli w trybie naprawy systemu.

Dodane:
http://www.planetmy.com/blog/how-to-fix ... able-disk/
Stackhouse

Mogę podać przepis jak to przeprowadzić z poziomu Linuksa ale to jest nie do przyjęcia dla Ciebie.
Dlaczego nie do przyjęcia dla mnie? Jak mi powiesz krok po kroku co robić to zrobię...
fnmirk
Senior Member

Dobrze. Musisz się liczyć z utratą danych, ponieważ nie sprawdzałem tego w przypadku Windowsa Visty.

Pobierasz taką dystrybucję Linuksa:
SystemRescueCD

Nagrywasz płytkę i uruchamiasz z niej komputer.

Jak pojawi się taki napis:

root@sysresccd /root %
Wpisujesz polecenie:

testdisk
Wybierasz:

Create
i naciskasz enter. Pojawi się następny ekran, gdzie wybierasz:

Proceed
Przechodzisz do następnych opcji i wybierasz:

Intel
Następnie:

MBR Code
naciskasz enter i opuszczasz program. Naciskasz Alt+Ctrl+Delete. Wyjmujesz płytę z napędu i uruchamiasz komputer.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

A ja dodam, że tą śmieszną partycję "recovery" warto nagrać sobie na płytkę, żeby nie było później takich problemów. I nie będzie to nic nielegalnego, uprzedzając pytania i domysły, oczywiście jeżeli posiada się licencję Windowsa dla tego komputera (a sądząc z opisów, Stackhouse ją posiada).
ODPOWIEDZ