Debian i Windows Vista na jednym komputerze
-
Z przykrością stwierdzam, że nie mogę się dłużej bawić w Debiana, system fajny ale potrzeba do jego skonfigurowania i zainstalowanie czegokolwiek dużo czasu. Tym bardziej, że ja się nie znam na tym, a czasu mam mało bo jestem w klasie maturalnej o profilu mat-inf, więc sami rozumiecie. Wrócę do niego w wakacje, albo w innym wolnym czasie teraz niestety muszę z niego zrezygnować.
Dlatego mam pytanie, jak usunąć GRUB-a? Od razu mówię, że nie posiadam płyty z Windowsem bo mam partycję ukrytą Recovery więc wpisywanie w konsole odzyskiwania czegokolwiek odpada.
Jest jakaś inna możliwość?
Dlatego mam pytanie, jak usunąć GRUB-a? Od razu mówię, że nie posiadam płyty z Windowsem bo mam partycję ukrytą Recovery więc wpisywanie w konsole odzyskiwania czegokolwiek odpada.
Jest jakaś inna możliwość?
Przesadzasz. Należy zmienić tylko sposób podejścia do komputera. Wszystkie programy instaluje się przez wydanie jednego polecenia.Stackhouse pisze:Z przykrością stwierdzam, że nie mogę się dłużej bawić w Debiana, system fajny ale potrzeba do jego skonfigurowania i zainstalowanie czegokolwiek dużo czasu.
Pobierz sobie gotowe wersje systemów uruchamiane z cdromu.
Knoppix
md5
grml
Sidux
-
-
Napisałeś też, że nie posiadasz płyty. Ja z kolei nie posiadam pod ręką żadnego Windowsa a tak na sucho nie pamiętam. Mogę podać przepis jak to przeprowadzić z poziomu Linuksa ale to jest nie do przyjęcia dla Ciebie.
W przypadku Windowsa Visty powinno działać takie polecenie:Wybrane z konsoli w trybie naprawy systemu.
Dodane:
http://www.planetmy.com/blog/how-to-fix ... able-disk/
W przypadku Windowsa Visty powinno działać takie polecenie:
Kod: Zaznacz cały
bootrec.exe /fixmbr
Dodane:
http://www.planetmy.com/blog/how-to-fix ... able-disk/
-
Dobrze. Musisz się liczyć z utratą danych, ponieważ nie sprawdzałem tego w przypadku Windowsa Visty.
Pobierasz taką dystrybucję Linuksa:
SystemRescueCD
Nagrywasz płytkę i uruchamiasz z niej komputer.
Jak pojawi się taki napis:Wpisujesz polecenie:
Wybierasz:i naciskasz enter. Pojawi się następny ekran, gdzie wybierasz:Przechodzisz do następnych opcji i wybierasz:
Następnie:naciskasz enter i opuszczasz program. Naciskasz Alt+Ctrl+Delete. Wyjmujesz płytę z napędu i uruchamiasz komputer.
Pobierasz taką dystrybucję Linuksa:
SystemRescueCD
Nagrywasz płytkę i uruchamiasz z niej komputer.
Jak pojawi się taki napis:
root@sysresccd /root %
testdisk
Create
Proceed
Intel