Kde4 - monitor akumulatora nie pokazuje...

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
giaur
Member

Kde4 - monitor akumulatora nie pokazuje...

Post autor: giaur »

Witam.

Sytuacja jak w opisie - problem się zaczął po aktualizacji do KDE 4.3. Monitor akumulatora pokazuje wszystko co powinien, oprócz pozostałego czasu pracy baterii. Spotkaliście się z czymś takim? Jak rozumiem, pozostały czas był obliczany na podstawie szybkości rozładowywania. Stan akumulatora jest w procentach jest odczytywany, więc w zasadzie nie wiem w czym może być problem...

Ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Mam to samo.

Nie uwierzysz... wpierw weź kilka głębokich oddechów, a później przeczytaj to .

Ja nadal mam szczękę na podłodze.
giaur
Member

A żeby ich ... (nie chce kląć) - popróbuję więc cofnąć ten pakiet do wcześniejszej wersji, ale coś czuję że zależności mi na to nie pozwolą....
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Wątpię, ponieważ monitor akumulatora, to nie jest oddzielny pakiet. Jeśli coś wymyślisz, to napisz.

Ja poszukam listy dyskusyjnej, bo nie wierze, że ktoś mógł wpaść na taki pomysł, oraz że ktoś go spełnił.
giaur
Member

Bardzo głupi argument na tamtym forum, też nie wierzę że nikt nie protestuje. Przecież nie może być innej metody, obciążenie baterii nigdy nie jest równomiernie a oprogramowanie nie przewidzi że np zaraz włączę kompresję wideo i obciążając procesor rozłożę baterię.

Prześcigają sią z MS w wymyślaniu głupich pomysłów czy co? Jeżeli tak to punkt dla nich a MS pozostaje w tyle :shock:
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Pod Windows jest bodajże program, który wylicza pozostały czas baterii nie tylko na podstawie zużycia w danym momencie, ale także na podstawie statystyk opisujących w jaki sposób korzystamy z laptopa na baterii. Wydaje się to być lepszym podejściem, ale całkowite zlikwidowanie tej funkcji to raczej pomysł chybiony.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Znalazłem coś takiego - link

O ile dobrze zrozumiałem, wystarczy dodać jedną linijkę w konfiguracji plazmy, bez ponownego kompilowania (chyba, że się mylę).

Czy ktoś wie, który plik trzeba edytować?
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Poszukaj pliku batteryConfig.ui
I chyba raczej showRemainingTime=true będzie.(raczej na pewno -> http://mail.kde.org/pipermail/plasma-de ... 06072.html - ciekawa dyskusja tam jest, ale osoba odpowiedzialna za rozwój apletu twardo obstaje przy swoim)

Nie mam jak sprawdzić teraz daj znać czy działa.

Edit. Przejrzyj tamten wątek co podałem może coś tam będzie więcej.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Wyszukiwanie nie znajduje pliku o takiej nazwie.

Edit.

Próbowałem edytować pliki "plasma-desktop-appletsrc" i "powerdevilrc", ale nadal brak
rezultatów.

Edit2.

Spróbuję zastosować tę metodę - link

Edit3.

Nareszcie działa. :mrgreen: Sposób z buglisty Kubuntu pomógł. Pamiętajcie tylko o dopasowaniu liczb:

Kod: Zaznacz cały

[Containments][[12][Applets][14]
według kolejności konfiguracji w pliku.

Nie ma to jak rozwiązać jakiś problem przed snem. :mrgreen:

Edit4.

Howto
ODPOWIEDZ