Kde4 - monitor akumulatora nie pokazuje...
Kde4 - monitor akumulatora nie pokazuje...
Witam.
Sytuacja jak w opisie - problem się zaczął po aktualizacji do KDE 4.3. Monitor akumulatora pokazuje wszystko co powinien, oprócz pozostałego czasu pracy baterii. Spotkaliście się z czymś takim? Jak rozumiem, pozostały czas był obliczany na podstawie szybkości rozładowywania. Stan akumulatora jest w procentach jest odczytywany, więc w zasadzie nie wiem w czym może być problem...
Ma ktoś jakiś pomysł?
Sytuacja jak w opisie - problem się zaczął po aktualizacji do KDE 4.3. Monitor akumulatora pokazuje wszystko co powinien, oprócz pozostałego czasu pracy baterii. Spotkaliście się z czymś takim? Jak rozumiem, pozostały czas był obliczany na podstawie szybkości rozładowywania. Stan akumulatora jest w procentach jest odczytywany, więc w zasadzie nie wiem w czym może być problem...
Ma ktoś jakiś pomysł?
Bardzo głupi argument na tamtym forum, też nie wierzę że nikt nie protestuje. Przecież nie może być innej metody, obciążenie baterii nigdy nie jest równomiernie a oprogramowanie nie przewidzi że np zaraz włączę kompresję wideo i obciążając procesor rozłożę baterię.
Prześcigają sią z MS w wymyślaniu głupich pomysłów czy co? Jeżeli tak to punkt dla nich a MS pozostaje w tyle :shock:
Prześcigają sią z MS w wymyślaniu głupich pomysłów czy co? Jeżeli tak to punkt dla nich a MS pozostaje w tyle :shock:
Pod Windows jest bodajże program, który wylicza pozostały czas baterii nie tylko na podstawie zużycia w danym momencie, ale także na podstawie statystyk opisujących w jaki sposób korzystamy z laptopa na baterii. Wydaje się to być lepszym podejściem, ale całkowite zlikwidowanie tej funkcji to raczej pomysł chybiony.
Poszukaj pliku batteryConfig.ui
I chyba raczej showRemainingTime=true będzie.(raczej na pewno -> http://mail.kde.org/pipermail/plasma-de ... 06072.html - ciekawa dyskusja tam jest, ale osoba odpowiedzialna za rozwój apletu twardo obstaje przy swoim)
Nie mam jak sprawdzić teraz daj znać czy działa.
Edit. Przejrzyj tamten wątek co podałem może coś tam będzie więcej.
I chyba raczej showRemainingTime=true będzie.(raczej na pewno -> http://mail.kde.org/pipermail/plasma-de ... 06072.html - ciekawa dyskusja tam jest, ale osoba odpowiedzialna za rozwój apletu twardo obstaje przy swoim)
Nie mam jak sprawdzić teraz daj znać czy działa.
Edit. Przejrzyj tamten wątek co podałem może coś tam będzie więcej.
Wyszukiwanie nie znajduje pliku o takiej nazwie.
Edit.
Próbowałem edytować pliki "plasma-desktop-appletsrc" i "powerdevilrc", ale nadal brak
rezultatów.
Edit2.
Spróbuję zastosować tę metodę - link
Edit3.
Nareszcie działa. :mrgreen: Sposób z buglisty Kubuntu pomógł. Pamiętajcie tylko o dopasowaniu liczb:
według kolejności konfiguracji w pliku.
Nie ma to jak rozwiązać jakiś problem przed snem. :mrgreen:
Edit4.
Howto
Edit.
Próbowałem edytować pliki "plasma-desktop-appletsrc" i "powerdevilrc", ale nadal brak
rezultatów.
Edit2.
Spróbuję zastosować tę metodę - link
Edit3.
Nareszcie działa. :mrgreen: Sposób z buglisty Kubuntu pomógł. Pamiętajcie tylko o dopasowaniu liczb:
Kod: Zaznacz cały
[Containments][[12][Applets][14]
Nie ma to jak rozwiązać jakiś problem przed snem. :mrgreen:
Edit4.
Howto