Debian - zabijanie procesu, serwer dedykowany

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
.3lite

Debian - zabijanie procesu, serwer dedykowany

Post autor: .3lite »

Witam.

Posiadam na serwerze Debiana, chciałbym mieć uruchomiony taki skrypt jako root, który zabija proces użytkownika X, jeśli przekroczy 40% (1 rdzeń, bo procesor to athlon x2 4200+).

Przykład:

użytkownik X ma jakieś procesy uruchomione i jeśli jakiś z nich przekroczy użycie 40% na procesorze, to ten go zabija.
Skrypt tylko dla jednego użytkownika, nie wszystkich.

Oczywiście zaznaczam, że jestem nowy tutaj jak i w Linuksie.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

No to zabieraj się do pracy. Zacznij od

Kod: Zaznacz cały

man bash
i

Kod: Zaznacz cały

man ps
.3lite

Nie mam zamiaru tego czytać całego, zamiast promować Linuksa to jeszcze utrudniacie prace na nim? Skoro nie wiem to pytam, wchodząc na forum Windowsa nie zyskuje odpowiedzi abym czytał podręcznik tylko normalną odpowiedź, gratulacje.
winnetou

Post autor: winnetou »

.3lite

Dziękuję kolego, ale niestety nie ma tam użycia procesora (cpu - czas dostępu, nproc - liczba procesów), a właśnie użycie jednego rdzenia mi potrzebne. Coś jak jest w htop - wyświetla ile używa.
winnetou

Post autor: winnetou »

Limiting CPU (PL)

limitowanie czasu procesora linux

2 sekundy googlowania.

Masz bana na Google?
.3lite

Wyśmienicie, dziękuję bardzo.

[Dodano: 2009-08-27, 13:37]
Tylko teraz mi do głowy wpadło, a co jak użytkownik zmieni położenie pliku? Znowu muszę na niego ustawić limit?
gielo
Beginner

Post autor: gielo »

3lite administracja serwerami czy to pod linuksem czy windowsem wymaga odpowiedniej wiedzy i to że nie masz zamiaru się niczego uczyć w niczym ci nie pomoże gdybyś zechciał zmienić system.

W Polsce 90% serwerów działa pod linuksem lub bsd, ciekawe dlaczego ?

Zainstaluj sobie windowsa i pomęcz się z jego administracją a szybko się dowiesz dlaczego.
.3lite

gielo pisze:3lite administracja serwerami czy to pod linuksem czy windowsem wymaga odpowiedniej wiedzy i to że nie masz zamiaru się niczego uczyć w niczym ci nie pomoże gdybyś zechciał zmienić system.

W Polsce 90% serwerów działa pod linuksem lub bsd, ciekawe dlaczego ?

Zainstaluj sobie windowsa i pomęcz się z jego administracją a szybko się dowiesz dlaczego.
Właśnie ją zdobywam, nie martw się, mam wystarczające podstawy aby móc zaspokoić moje potrzeby na serwerze i naprawdę nie obchodzi mnie kto co potrafi z serwera wycisnąć skoro to do czego mi on służy to potrafię zrobić, chociaż jak widać trafiają się potrzeby na których się uczę.

Edycja:

A czy ja mówię, że Linux zły? 2 główny rzeczy przemawiające, że jest najlepszy na serwer to:
1. Stabilnośći małe użycie pamięci.
2. Darmowy.

Ale nigdy bym go nie używał jako mój podstawowy system (podrzędny owszem).
ODPOWIEDZ