Debian - zabijanie procesu, serwer dedykowany
Debian - zabijanie procesu, serwer dedykowany
Witam.
Posiadam na serwerze Debiana, chciałbym mieć uruchomiony taki skrypt jako root, który zabija proces użytkownika X, jeśli przekroczy 40% (1 rdzeń, bo procesor to athlon x2 4200+).
Przykład:
użytkownik X ma jakieś procesy uruchomione i jeśli jakiś z nich przekroczy użycie 40% na procesorze, to ten go zabija.
Skrypt tylko dla jednego użytkownika, nie wszystkich.
Oczywiście zaznaczam, że jestem nowy tutaj jak i w Linuksie.
Posiadam na serwerze Debiana, chciałbym mieć uruchomiony taki skrypt jako root, który zabija proces użytkownika X, jeśli przekroczy 40% (1 rdzeń, bo procesor to athlon x2 4200+).
Przykład:
użytkownik X ma jakieś procesy uruchomione i jeśli jakiś z nich przekroczy użycie 40% na procesorze, to ten go zabija.
Skrypt tylko dla jednego użytkownika, nie wszystkich.
Oczywiście zaznaczam, że jestem nowy tutaj jak i w Linuksie.
No to zabieraj się do pracy. Zacznij od
i
Kod: Zaznacz cały
man bash
Kod: Zaznacz cały
man ps
3lite administracja serwerami czy to pod linuksem czy windowsem wymaga odpowiedniej wiedzy i to że nie masz zamiaru się niczego uczyć w niczym ci nie pomoże gdybyś zechciał zmienić system.
W Polsce 90% serwerów działa pod linuksem lub bsd, ciekawe dlaczego ?
Zainstaluj sobie windowsa i pomęcz się z jego administracją a szybko się dowiesz dlaczego.
Zainstaluj sobie windowsa i pomęcz się z jego administracją a szybko się dowiesz dlaczego.
Właśnie ją zdobywam, nie martw się, mam wystarczające podstawy aby móc zaspokoić moje potrzeby na serwerze i naprawdę nie obchodzi mnie kto co potrafi z serwera wycisnąć skoro to do czego mi on służy to potrafię zrobić, chociaż jak widać trafiają się potrzeby na których się uczę.gielo pisze:3lite administracja serwerami czy to pod linuksem czy windowsem wymaga odpowiedniej wiedzy i to że nie masz zamiaru się niczego uczyć w niczym ci nie pomoże gdybyś zechciał zmienić system.
Edycja:
A czy ja mówię, że Linux zły? 2 główny rzeczy przemawiające, że jest najlepszy na serwer to:
1. Stabilnośći małe użycie pamięci.
2. Darmowy.
Ale nigdy bym go nie używał jako mój podstawowy system (podrzędny owszem).