b

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

jss pisze:Chciałem zrobić tak: usunąłem wpis Sida przez Windowsa (mam dostęp do plików Debiana przez Windowsa),
jss, ostatnim elementem, którego brakuje w Twoim systemie to pozwolenie aby system Windows dotykał plików systemowych Debiana. Efekt takiej ingerencji to konieczność ponownej instalacji Linuksa.

Czy słyszałeś o czymś takim jak wersje narzędziowe Linuksa uruchamiane z płytek CD/DVD?

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=64735#64735

Skorzystaj z jednej z nich i zapomnij o ingerencji w systemy linuksowe z poziomu Windows. To zawsze się źle kończy.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

jss, miałeś zaktualizować tylko gnome-settings-daemon, to nie powinno spowodować żadnych problemów. Na pewno nie aktualizowałeś nic innego?

Co do problemu z repozytoriami, to po co edytowałeś plik spod Windowsa? Debian w ogóle się nie uruchamiał? Usuń spod Debiana lub innego Linuksa plik sources.list i utwórz go na nowo.
jss

Post autor: jss »

fnmirk pisze:
jss pisze:Chciałem zrobić tak: usunąłem wpis Sida przez Windowsa (mam dostęp do plików Debiana przez Windowsa),
jss, ostatnim elementem, którego brakuje w Twoim systemie to pozwolenie aby system Windows dotykał plików systemowych Debiana. Efekt takiej ingerencji to konieczność ponownej instalacji Linuksa.

Czy słyszałeś o czymś takim jak wersje narzędziowe Linuksa uruchamiane z płytek CD/DVD?

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=64735#64735

Skorzystaj z jednej z nich i zapomnij o ingerencji w systemy linuksowe z poziomu Windows. To zawsze się źle kończy.
http://debian-live.alioth.debian.org/ - czy jesli skorzystam z tej wersji to bede mial dostep do sources.list?

wydaje mi sie, że sources.list jest w porządku..
ArnVaker

Debian w ogóle się nie uruchamia?
jss

ArnVaker pisze:jss, miałeś zaktualizować tylko gnome-settings-daemon, to nie powinno spowodować żadnych problemów. Na pewno nie aktualizowałeś nic innego?

Co do problemu z repozytoriami, to po co edytowałeś plik spod Windowsa? Debian w ogóle się nie uruchamiał?
Po to żeby usunąć wpis, który niepotrzebnie dodałem (aby móc zaktualizować gnome-settings-gaemon). Wszystkie wpisy mam teraz z wersji testing.

Debian się uruchamia. Nie uruchamia się tylko GNOME. Wpisując

Kod: Zaznacz cały

apt-get update
wywala, że "nie może przetłumaczyć" czy jakoś tak.. Nie wiem co mam robić żeby naprawić GNOME.
ArnVaker

To po co edytujesz plik z poziomu Windowsa i szukasz livecd skoro Debian się uruchamia? Wklej loga z aktualizacji gnome-settings-daemon, fragment

/var/log/apt/term.log
lub

/var/log/aptitude
Dlaczego nie możesz edytować sources.list spod Debiana? Nie rozumiem problemu.
jss

ArnVaker pisze:Dlaczego nie możesz edytować sources.list spod Debiana? Nie rozumiem problemu.
Edytować mogę, ale po każdej zmianie chyba trzeba wklepać apt-get update, prawda? No i problem w tym, że po wpisaniu tego wyskakuje kilkanaście takich komunikatów:

W: Nie udało się pobrać [url]http://.[/url].. Nie udało się przetłumaczyć nazwy "..."
i na końcu:

W: Nie udało się pobrać niektórych plików indeksu, zostały one zignorowane lub została użyta ich starsza wersja
W: Należy uruchomić apt-get update aby naprawić te problemy
Po ponownym wpisaniu apt-get update jest to samo.

gnome-settings-daemon
aktualizowałem w następujący sposób. Wszedłem do synaptica i zobaczyłem, że jest aktualna wersja (testing). Więc aby zaktualizować dodałem do sources.list wpis:

deb [url]http://ftp.de.debian.org/debian[/url] sid main 
. Ponownie wszedłem do synaptica i zaznaczyłem gnome-settings-daemon. Poniżej logi, o które zapytałeś (chyba o ten fragment chodzi).

(Odczytywanie bazy danych ... 100%
(Odczytywanie bazy danych ... 199550 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowanie do zastąpienia xserver-xorg-core 2:1.4.2-11 (wykorzystując .../xserver-xorg-core_2%3a1.6.3-1_amd64.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego xserver-xorg-core ...
dpkg: warning: unable to delete old directory '/etc/X11/xserver': Katalog nie jest pusty
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu xserver-common.
Rozpakowanie xserver-common (z .../xserver-common_2%3a1.6.3-1_all.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libaudit0.
Rozpakowanie libaudit0 (z .../libaudit0_1.7.13-1_amd64.deb) ...
Przygotowanie do zastąpienia libdrm2 2.3.1-2 (wykorzystując .../libdrm2_2.4.12-1_amd64.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego libdrm2 ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu console-terminus.
Rozpakowanie console-terminus (z .../console-terminus_4.28-1_all.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu console-setup.
Rozpakowanie console-setup (z .../console-setup_1.44_all.deb) ...
Przygotowanie do zastąpienia gnome-session 2.22.3-3 (wykorzystując .../gnome-session_2.26.2-1_all.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego gnome-session ...
Przygotowanie do zastąpienia gnome-settings-daemon 2.24.1-3 (wykorzystując .../gnome-settings-daemon_2.26.1-2_amd64.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego gnome-settings-daemon ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu gnome-session-bin.
Rozpakowanie gnome-session-bin (z .../gnome-session-bin_2.26.2-1_amd64.deb) ...
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libdrm-intel1.
Rozpakowanie libdrm-intel1 (z .../libdrm-intel1_2.4.12-1_amd64.deb) ...
Przygotowanie do zastąpienia libgl1-mesa-glx 7.0.3-7 (wykorzystując .../libgl1-mesa-glx_7.5-3_amd64.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego libgl1-mesa-glx ...
Przygotowanie do zastąpienia libgl1-mesa-dri 7.0.3-7 (wykorzystując .../libgl1-mesa-dri_7.5-3_amd64.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego libgl1-mesa-dri ...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla hicolor-icon-theme...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla desktop-file-utils...
Konfigurowanie xserver-common (2:1.6.3-1) ...
Konfigurowanie libaudit0 (1.7.13-1) ...
Konfigurowanie libdrm2 (2.4.12-1) ...
Konfigurowanie libpciaccess0 (0.10.6-2) ...
Konfigurowanie libxi6 (2:1.2.1-2) ...
Konfigurowanie console-terminus (4.28-1) ...
Konfigurowanie console-setup (1.44) ...
Konfigurowanie gnome-settings-daemon (2.26.1-2) ...
Konfigurowanie gnome-session-bin (2.26.2-1) ...
Konfigurowanie gnome-session (2.26.2-1) ...
Instalowanie nowej wersji pliku konfiguracyjnego /etc/X11/Xsession.d/55gnome-session_gnomerc ...
Instalowanie nowej wersji pliku konfiguracyjnego /etc/gnome/defaults.list ...
update-alternatives: using /usr/bin/gnome-session to provide /usr/bin/x-session-manager (x-session-manager) in auto mode.
Konfigurowanie libdrm-intel1 (2.4.12-1) ...
Konfigurowanie libgl1-mesa-glx (7.5-3) ...
Konfigurowanie libgl1-mesa-dri (7.5-3) ...
Konfigurowanie xserver-xorg-core (2:1.6.3-1) ...
Konfigurowanie xserver-xorg-input-wacom (0.8.3.2-1) ...
Instalowanie nowej wersji pliku konfiguracyjnego /etc/udev/rules.d/z60_xserver-xorg-input-wacom.rules ...
Konfigurowanie xserver-xorg-input-evdev (1:2.2.4-1) ...
Konfigurowanie xserver-xorg-video-radeon (1:6.12.2-3) ...
Konfigurowanie xserver-xorg-video-r128 (6.8.1-1) ...
Konfigurowanie xserver-xorg-video-mach64 (6.8.2-1) ...
Konfigurowanie xserver-xorg-input-synaptics (1.1.2-1) ...
Konfigurowanie xserver-xorg-input-mouse (1:1.4.0-2) ...
Konfigurowanie xserver-xorg-input-kbd (1:1.3.2-3) ...
Konfigurowanie xserver-xorg (1:7.4+3) ...
ArnVaker

Co do sources.list, to zrób tak jak mówiłem. Usuń plik i utwórz go jeszcze raz spod Debiana. Mogą być tam jakieś śmieci, których nie widać, powstałe w wyniku edytowania go spod Windowsa.

Nadaj mu prawa dostępu:

chmod 644 /etc/apt/sources.list
Co do gnome, miałeś zaktualizować tylko tamten pakiet, a nie xorga... Najwyraźniej synaptic nie był tutaj najszczęśliwszym wyborem. Masz zainstalowane sterowniki do karty graficznej? Jeśli tak, to po aktualizacji xorga trzeba je przeinstalować.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

A najlepiej wklej /etc/apt/sources.list. W oryginalnym brzmieniu.
jss

W bashu nie jestem mocny, czy za pomocą tego livecd będę miał dostęp do sources.list http://debian-live.alioth.debian.org?
ODPOWIEDZ