b

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
jss

błąd przy uruchamianiu systemu Gnome i pytanie o wep

Post autor: jss »

Od jakiegoś czasu podczas uruchamiania systemu za każdym razem wyskakuje mi komunikat:
Obrazek

Po chwili wyskakuje okienko, w które mam wpisać wep:
Obrazek

Co zrobić żeby komunikaty się nie pojawiały, a połączenie z internetem nawiązywało się automatycznie (bez potrzeby wpisywania wep)?

£ączę się przez livebox tp.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych problemów, bo długo już się z nimi męczę i nic nie mogę poradzić.
parox

Post autor: parox »

Co do 1. Spróbuj zainstalować/doinstalować gnome-desktop-environment

Kod: Zaznacz cały

apt-get install gnome-desktop-environment
A 2. nie pamiętam dokładnie ale prawym, na Antenkę/Sygnał w górnym prawym rogu, Menadżer sieci (coś takiego) zakładka "Bezprzewodowe" Modyfikuj swoją, i gdzieś gdzie jest hasło, zaraz pod nim powinno być aby logowało automatycznie.
Jakoś tak, powinieneś się odnaleźć. Już nie mam Laptopa a sprawdziłbym dokładnie.

Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

parox, po co proponujesz instalację całego Gnome? Takie rozwiązanie to ostateczność i strata czasu. Nie wiem czy to jest błąd czy wina użytkownika. Taki komunikat potrafił pojawiać się w przypadku Gnome od czasu Debiana Sarge.

jss, załóż konto nowego użytkownika i sprawdź co namieszałeś w systemie.
parox

Post autor: parox »

Myślę że komenda nie zainstaluje ponownie całego GNOME, a jedynie składniki/pakiety które są utracone, ew. uszkodzone :)

Powinno pomóc, chociaż może nie. Ja dopiero początkujący to mogę się mylić. Ale takie jest moje logiczne myślenie że komenda uzupełni Luki.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

parox pisze:Myślę że komenda nie zainstaluje ponownie całego GNOME
Jak to ponownie? Nie jest to może całe gnome, ale spora jego część.
parox pisze:a jedynie składniki/pakiety które są utracone, ew. uszkodzone
Jak to "utracone"? Nie rozumiem, gnome-desktop-environment to metapaczka wskazująca na wiele pakietów. Nie ma żadnego przymusu instalowania ich wszystkich. Jeśli masz w systemie tę metapaczkę, to nic się nie zmieni. Jeśli nie, zostanie doinstalowane sporo nowych pakietów.
opis pakietu gnome-desktop-environment pisze:Pakiet ten jest zależny od standardowego zestawu aplikacji, które są częścią oficjalnego wydania GNOME. Zapewniają większość tego, co jest potrzebne w codziennym użytku komputera, włączając w to przeglądarki internetowe, pocztę elektroniczną, wypalanie i ripowanie CD, narzędzia do szyfrowania, odtwarzanie audio i wideo, narzędzia sieciowe i komunikatory, przeglądarki dokumentów, narzędzia zdalnego pulpitu i wiele więcej.
parox pisze:Powinno pomóc, chociaż może nie.
Nie pomoże, bo niby w jaki sposób miałoby? Za "Demona ustawień GNOME" odpowiada paczka gnome-settings-daemon. Wystarczy, żeby to ona miała spełnione zależności.
lukaz1987

Post autor: lukaz1987 »

A nie lepiej sieć Wlan ustawić w

/etc/network/interfaces
żeby automatycznie przy starcie uzyskane zostało połączenie?
Awatar użytkownika
kodzik
Beginner

Post autor: kodzik »

Albo zainstalować WICD ? :)
jss

Już się łączy z internetem automatycznie, zmieniłem wcześniej pliki konfiguracyjne próbując pozbyć się komunikatu o błędzie Demona. Przywróciłem tamte pliki i jest w porządku.

Nadal wyskakuje to okienko z błędem i nie wiem co zrobić. Błąd pojawił się po aktualizacji, aktualizowałem wtedy ponad 100 pakietów.

[Dodano: 2009-08-13, 05:23]

aptitude full-upgrade
nie pomogło, poszukiwania przez Google, sprawdzanie wielu różnych sposobów nie pomogło, stworzenie nowego użytkownika też nie - komunikat wyskakuje przy każdym użytkowniku. Macie jakieś pomysły? Choćby to był najbardziej ekstremalny pomysł, muszę się pozbyć tego komunikatu.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Zaktualizuj gnome-settings-daemon do wersji z Sida.
jss

Aby zaktualizować gnome-settings-daemon musiałem dodać wpis do sources.list:

deb [url]http://ftp.de.debian.org/debian[/url] sid main 
Po dodaniu tego wpisu,

apt-get update
i aktualizacji gnome-settings-daemon zresetowałem komputer i GNOME padło..

Jak odratować system?

Chciałem zrobić tak: usunąłem wpis Sida przez Windowsa (mam dostęp do plików Debiana przez Windowsa), wpisałem:

apt-get update
w konsoli, ale wyskakuje błąd i nie chce aktualizować sources.list.
ODPOWIEDZ