Debian - partycje przeznaczone na serwer

Wszystko Off Topic
Bloves

Debian - partycje przeznaczone na serwer

Post autor: Bloves »

Witam.
Mam takie pytanie jakie i ile partycji potrzebuję i jakiej pojemności na poszczególne partycje (systemowe) żeby nie tracić GB na nie używane przez daną partycje dane, na jakiej partycji można postawić serwer: stworzyć jakąś, jeśli tak to poproszę informacje jeśli nie to nazwę partycji, na której to ustawić. Dziękuję.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

A czy kolega wie w ogóle o czym pisze?
  1. Jaki to ma być serwer?[list:3a0314a385]- ftp, czy chcesz trzymać dane w /var
    - domena, trochę logów w /var + spory /share np. w /home, które wydzielimy inna partycje,
    - a może DNS system albo DHCP,
    - a może wszystko razem i do tego X-y i Compiz i miejsce na filmy.
Najpierw musisz sobie zadać pytanie, do czego chcesz tego coś użyć, a potem sprecyzuj pytanie.
Na pewno będziesz wydzielał miejsca na /boot, /root, /var, /home, a i dajmy jeszcze na /tmp i /usr.
A ile gigabajtów na /boot, może być 100-200MB zależy ile "jajeczek" będziesz trzymać? Co do reszty musisz wiedzieć co chcesz osiągnąć?[/list :o :3a0314a385]
Bloves

Post autor: Bloves »

Więc serwer gry + strona przepraszam nie pomyślałem. Co do tych innych partycji, ile miejsca, bo pod serwer gry sam ustawię. Napisałeś tylko pod /boot?
debbian

Post autor: debbian »

Najprościej dla Ciebie będzie po prostu:
  • / - 15%
    /var - 50%
    /home - reszta
no i z tej reszty wydziel:
  • /boot 3GB
    /root 5GB wystarczy.
Ja tak miałem. Na prosty serwer gier i stronę www w zupełności wystarczy.
Crasher

Post autor: Crasher »

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj. Stawiam sobie serwerek domowy. Jakieś www, poczta, małe FTP. Dysk mam spoty, 250GB. Czy taki podział jest ok:

/ - 25 GB
/usr - 25 GB
/var - 100 GB
swap - 2GB
/tmp - 20 GB
/home - reszta

Może troszkę z zapasem, ale to duży dysk, więc co mi tam. Czy taki podział uważacie za właściwy?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Crasher pisze:Czy taki podział uważacie za właściwy?
Nie, ponieważ to nie jest mój dysk i system. I sam musisz to określić. Sprawdź opcję automatycznego podziału dysku na partycje przez instalator Debiana.

Partycja główna w takim wypadku jest zbyt duża. Wystarczy na nią około 300MB. Na niej ma się zmieścić tylko jądro i pliki systemowe z kontem root w trybie tekstowym.

Partycja /tmp jakbyś co najmniej posiadał wytwórnię filmową. Maksymalnie wystarczy 3GB.

Zresztą sprawdź co na to automat Debiana. Jedyna korekta do tego co zaproponuje automat to zwiększenie dwukrotne partycji /usr i /var, jeżeli dużo eksperymentujesz i instalujesz.

Przejrzyj tematy na forum.
Crasher

Dobrze, rozumiem, że są duże, ale nie mogą takie zostać, w czymś to przeszkadza? Czy po prostu są duże? Dziękuję.

Pozdrawiam.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
Crasher

Zastosowałem się do porady.
Jeszcze mam pytanie. Powiedzmy, że chciałbym udostępnić na www czy ftp 50GB czegoś tam, będę to trzymał w tym przypadku na /home jak rozumiem, tak?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ