Debian - partycje przeznaczone na serwer
Debian - partycje przeznaczone na serwer
Witam.
Mam takie pytanie jakie i ile partycji potrzebuję i jakiej pojemności na poszczególne partycje (systemowe) żeby nie tracić GB na nie używane przez daną partycje dane, na jakiej partycji można postawić serwer: stworzyć jakąś, jeśli tak to poproszę informacje jeśli nie to nazwę partycji, na której to ustawić. Dziękuję.
Mam takie pytanie jakie i ile partycji potrzebuję i jakiej pojemności na poszczególne partycje (systemowe) żeby nie tracić GB na nie używane przez daną partycje dane, na jakiej partycji można postawić serwer: stworzyć jakąś, jeśli tak to poproszę informacje jeśli nie to nazwę partycji, na której to ustawić. Dziękuję.
A czy kolega wie w ogóle o czym pisze?
Na pewno będziesz wydzielał miejsca na /boot, /root, /var, /home, a i dajmy jeszcze na /tmp i /usr.
A ile gigabajtów na /boot, może być 100-200MB zależy ile "jajeczek" będziesz trzymać? Co do reszty musisz wiedzieć co chcesz osiągnąć?[/list
:3a0314a385]
- Jaki to ma być serwer?[list:3a0314a385]- ftp, czy chcesz trzymać dane w /var
- domena, trochę logów w /var + spory /share np. w /home, które wydzielimy inna partycje,
- a może DNS system albo DHCP,
- a może wszystko razem i do tego X-y i Compiz i miejsce na filmy.
Na pewno będziesz wydzielał miejsca na /boot, /root, /var, /home, a i dajmy jeszcze na /tmp i /usr.
A ile gigabajtów na /boot, może być 100-200MB zależy ile "jajeczek" będziesz trzymać? Co do reszty musisz wiedzieć co chcesz osiągnąć?[/list

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj. Stawiam sobie serwerek domowy. Jakieś www, poczta, małe FTP. Dysk mam spoty, 250GB. Czy taki podział jest ok:
/ - 25 GB
/usr - 25 GB
/var - 100 GB
swap - 2GB
/tmp - 20 GB
/home - reszta
Może troszkę z zapasem, ale to duży dysk, więc co mi tam. Czy taki podział uważacie za właściwy?
/ - 25 GB
/usr - 25 GB
/var - 100 GB
swap - 2GB
/tmp - 20 GB
/home - reszta
Może troszkę z zapasem, ale to duży dysk, więc co mi tam. Czy taki podział uważacie za właściwy?
Nie, ponieważ to nie jest mój dysk i system. I sam musisz to określić. Sprawdź opcję automatycznego podziału dysku na partycje przez instalator Debiana.Crasher pisze:Czy taki podział uważacie za właściwy?
Partycja główna w takim wypadku jest zbyt duża. Wystarczy na nią około 300MB. Na niej ma się zmieścić tylko jądro i pliki systemowe z kontem root w trybie tekstowym.
Partycja /tmp jakbyś co najmniej posiadał wytwórnię filmową. Maksymalnie wystarczy 3GB.
Zresztą sprawdź co na to automat Debiana. Jedyna korekta do tego co zaproponuje automat to zwiększenie dwukrotne partycji /usr i /var, jeżeli dużo eksperymentujesz i instalujesz.
Przejrzyj tematy na forum.