[+] Debian Squeeze - nie wykrywa dysku SATA

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Tubis

[+] Debian Squeeze - nie wykrywa dysku SATA

Post autor: Tubis »

Witam. Obecnie korzystam z Ubuntu, z którym nie było problemów podczas instalacji. Chciałbym zainstalować Debiana. Problem Debian Squeeze - nie wykrywa dysku SATA. Dochodzi do momentu partycjonowania, wyrzuca, że nie wykrył dysku i wyświetla listę sterowników do wyboru. Najśmieszniejsze jest to, że CD-ROM, który jest wykrywany poprawnie również jest na SATA.

Płyta Główna: Asus P5K Pro

Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS. Próbowałem podpiąć CD-ROM na PATA, a odpiąć ten co na SATA. Dalej to samo. CD-ROM poprawnie wykryty, a dysk nie.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Tubis pisze:Problem Debian Squeeze - nie wykrywa dysku SATA. Dochodzi do momentu partycjonowania, wyrzuca, że nie wykrył dysku i wyświetla listę sterowników do wyboru.
Taki jego "urok". Instalatory wersji testowej niestety nie są mocną stroną Debiana.

>>obejście problemu<<
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Nie jest to kwestia instalatora jako takiego w wersji testowej. Wymaga on korzystania z dodatkowych opcji dostępnych w pomocy. Należy się dokładnie zaznajomić z nimi i odpowiednio z nich skorzystać. Osobiście nie stwierdziłem aby ten instalator był niesprawny. Może tak, jest trudniejszy przez korzystanie z dodatkowych opcji.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

fnmirk pisze:Nie jest to kwestia instalatora jako takiego w wersji testowej. Wymaga on korzystania z dodatkowych opcji dostępnych w pomocy.
To może napisz, jakie opcje pomogą na niewykrywanie dysku? Ten problem kolejny już raz przewija się przez forum. Jak dotąd nie widziałem, żeby ktoś znalazł rozwiązanie inne niż użycie starszej lub nowszej wersji instalatora.
Tubis

Mam te kilka płyt dvd co razem zajmuje 25 GB. Którą wersję mam nagrać na płytę?
- debian-testing-i386-businesscard.iso
- debian-testing-i386-netinst.iso

I później zacząć instalację z tej płyty tak?
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Post autor: cyryllo »

Ja bym na twoim miejscu zainstalował z netinstal bo sam pobierze z sieci to co potrzeba.
fnmirk
Senior Member

ArnVaker pisze:To może napisz, jakie opcje pomogą na niewykrywanie dysku?
Jak tylko trafię na taką sytuację to na pewno napiszę.
Tubis

Problem polega na tym że nie mam zbyt szybkiego łącza (uroki wsi) i mam dostęp tylko do wersji dvd testing z końca czerwca.

Edycja: Może można jakoś wykorzystać te pakiety co są na płytach DVD, żeby instalator nie pobierał z internetu?
fnmirk
Senior Member

Tubis, posiadana wersja nie ma znaczenia. Instalujesz minimalny zestaw z tego czym dysponujesz aby nawiązać połączenie z internetem. Resztę wykonasz pobierając z repozytorium Debiana. Będzie tego mniej niż pobieranie całej płytki dvd.
Tubis

Czyli netinstall z pobranej wersji instalacyjnej i później pobranie pakietów?

Edycja:
http://www.debian.org/CD/netinst/index.en.html - według tego, połączenie WLAN nie jest obsługiwane podczas instalacji. Trochę lipa. Jest inny sposób na obejście mojego problemu? Najlepsza by była opcja, aby wykrył ten dysk podczas instalacji z DVD.

Edycja2:
Albo wykorzystać jakoś pakiety z płyt DVD przy innej wersji instalatora.
ODPOWIEDZ