[+] Debian Squeeze - nie wykrywa dysku SATA
[+] Debian Squeeze - nie wykrywa dysku SATA
Witam. Obecnie korzystam z Ubuntu, z którym nie było problemów podczas instalacji. Chciałbym zainstalować Debiana. Problem Debian Squeeze - nie wykrywa dysku SATA. Dochodzi do momentu partycjonowania, wyrzuca, że nie wykrył dysku i wyświetla listę sterowników do wyboru. Najśmieszniejsze jest to, że CD-ROM, który jest wykrywany poprawnie również jest na SATA.
Płyta Główna: Asus P5K Pro
Z góry dziękuję za odpowiedź.
PS. Próbowałem podpiąć CD-ROM na PATA, a odpiąć ten co na SATA. Dalej to samo. CD-ROM poprawnie wykryty, a dysk nie.
Płyta Główna: Asus P5K Pro
Z góry dziękuję za odpowiedź.
PS. Próbowałem podpiąć CD-ROM na PATA, a odpiąć ten co na SATA. Dalej to samo. CD-ROM poprawnie wykryty, a dysk nie.
Taki jego "urok". Instalatory wersji testowej niestety nie są mocną stroną Debiana.Tubis pisze:Problem Debian Squeeze - nie wykrywa dysku SATA. Dochodzi do momentu partycjonowania, wyrzuca, że nie wykrył dysku i wyświetla listę sterowników do wyboru.
>>obejście problemu<<
Nie jest to kwestia instalatora jako takiego w wersji testowej. Wymaga on korzystania z dodatkowych opcji dostępnych w pomocy. Należy się dokładnie zaznajomić z nimi i odpowiednio z nich skorzystać. Osobiście nie stwierdziłem aby ten instalator był niesprawny. Może tak, jest trudniejszy przez korzystanie z dodatkowych opcji.
To może napisz, jakie opcje pomogą na niewykrywanie dysku? Ten problem kolejny już raz przewija się przez forum. Jak dotąd nie widziałem, żeby ktoś znalazł rozwiązanie inne niż użycie starszej lub nowszej wersji instalatora.fnmirk pisze:Nie jest to kwestia instalatora jako takiego w wersji testowej. Wymaga on korzystania z dodatkowych opcji dostępnych w pomocy.
Czyli netinstall z pobranej wersji instalacyjnej i później pobranie pakietów?
Edycja:
http://www.debian.org/CD/netinst/index.en.html - według tego, połączenie WLAN nie jest obsługiwane podczas instalacji. Trochę lipa. Jest inny sposób na obejście mojego problemu? Najlepsza by była opcja, aby wykrył ten dysk podczas instalacji z DVD.
Edycja2:
Albo wykorzystać jakoś pakiety z płyt DVD przy innej wersji instalatora.
Edycja:
http://www.debian.org/CD/netinst/index.en.html - według tego, połączenie WLAN nie jest obsługiwane podczas instalacji. Trochę lipa. Jest inny sposób na obejście mojego problemu? Najlepsza by była opcja, aby wykrył ten dysk podczas instalacji z DVD.
Edycja2:
Albo wykorzystać jakoś pakiety z płyt DVD przy innej wersji instalatora.