Misiek440, Jeszcze jedno pytanie: czy miałeś wcześniej KDE4.0 lub KDE4.1? Gdzieś pomiędzy 4.1, a 4.2 uległ zmianie sposób, w jaki jest tworzony/wyświetlany pulpit (sprawdź, jeśli chcesz na kde.org, bądź lepiej planecie). Część "starych" plazmoidów itp. zaczęła działać wadliwie, jeśli w ogóle. Być może u Ciebie też jest coś takiego. Sprawdź może, czy wszystkie paczki z Twojej wersji KDE są w tych samych wersjach. Być może tu gdzieś jest coś nie tak.
I jeszcze jedno - dość trywialne, być może - rozwiązanie. Jakie masz ustawienia sesji? W "Zaawansowane" Systemsettings masz "Menedżer sesji" - ja mam ustawione "Przywracanie poprzedniej sesji". Być może - jeśli tego nie masz - KDE ustawia coś domyślnie.
KDE4 - ustawienia pulpitu
pavbaranov, mam świeży system bo zrezygnowałem z Kubuntu na rzecz Debiana. Także od razu była pełna instalacja Kde 4.2 z repozytorium.
Z sesjami już kombinowałem i nie ważne czy mam czystą, czy poprzednio zapisaną to i tak nic nie daje, a nawet ręcznie próbowałem zapisać sesje i nic.
Dziwne to, ale na razie jadę na zwykłym pulpicie i jest dobrze, więc tak zostawię bo mi nie przeszkadza, a zaczekam jeszcze z 2 miesiące i pewnie pojawi się KDE 4.3 (na które czekam z niecierpliwością).
Z sesjami już kombinowałem i nie ważne czy mam czystą, czy poprzednio zapisaną to i tak nic nie daje, a nawet ręcznie próbowałem zapisać sesje i nic.
Dziwne to, ale na razie jadę na zwykłym pulpicie i jest dobrze, więc tak zostawię bo mi nie przeszkadza, a zaczekam jeszcze z 2 miesiące i pewnie pojawi się KDE 4.3 (na które czekam z niecierpliwością).
-
- Senior Member
Misiek440, KDE 4.3 mam. Jak na razie nie zauważyłem jakieś dalekoidącej zmiany jakościowej (oczywiście jest to RC2). Gdzieś w mrokach dziejów przepadły Adept, którego zastąpił KPackageKit (ale i tak stosuję Synaptika); rozszerzyły się możliwości np. Okulara, itp. Zmianie i to dużej uległ cały KdePIM (szczególnie jeśli chodzi o Kalendar), co spowodowało moją lekką konsternację, albowiem po zauktualizowaniu utraciłem wszelkie dane z Kalendarza. Generalnie zaś całą aktualizację robić lepiej ze zarchiwizowaniem takich rzeczy jak np. książki adresowe itp. Nie przebiegała ta aktualizacja tak bezproblemowo jak w przypadku 4.0->4.1->4.2. Cóż, może to też wyłącznie moje spostrzeżenie, ale tak jakbym dostrzegał pewnego rodzaju próbę ujednolicania aplikacji służących do obsługi obiektów danego typu (np. multimedia i jedna aplikacja, grafika/dokumenty - druga itd.). Obecnie jeszcze każda aktualizacja od rewizji 95 niestety wywołuje jakiś błąd w Xach, ale jestem dobrej myśli.
Wracając jednak do podstawowego Twojego pytania. Jeśli nie możesz poustawiać draństwa graficznie, to przeglądnij jakie pliki w ./kde/cośtu/nazwaplikurc (najczęściej) są nadgrywane przy starcie KDE. Może tu znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie. Przy okazji jeszcze - błąd powstaje przy starcie systemu, czy samym restarcie KDE?
Wracając jednak do podstawowego Twojego pytania. Jeśli nie możesz poustawiać draństwa graficznie, to przeglądnij jakie pliki w ./kde/cośtu/nazwaplikurc (najczęściej) są nadgrywane przy starcie KDE. Może tu znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie. Przy okazji jeszcze - błąd powstaje przy starcie systemu, czy samym restarcie KDE?
Przy restarcie KDE.Przy okazji jeszcze - błąd powstaje przy starcie systemu, czy samym restarcie KDE?
W plikach poszukam jak znajdę czas i będę w domu, bo w pacy do Windows jestem zmuszony.
Jak coś wymyśle to dam znać.
[ Dodano: 2009-07-25, 09:23 ]
Znalazłem rozwiązanie, winny jest motyw . Zmieńcie np na standardowy Oxygen to wszytko będzie normalnie i nie będą uciekały ikonki do środka pulpitu.(U mnie problem powodował wygląd paska ala win7, kurde nawet w linuxie wszytko co ma nazwę związane z win się wiesza :-P )