Konwersja ext3 do ext4 - Sid
I prawdopodobnie nigdy nie będzie. Chodzi o jego architekturę pozwalającą na tworzenie "wtyczek" rozszerzających/modyfikujących jego możliwości. Twórcom kernela nie podoba się to rozwiązanie. Chyba zarówno ze względów inżynierskich, jak i ideologicznych.ArnVaker pisze:Jak ostatnio o nim słyszałem, to był w fazie eksperymentalnej i nie był nawet zaimplementowany w oficjalnym kernelu Torvaldsa (zresztą chyba nadal nie jest).
Ehh, chętnie bym potestował, tylko coś się na ten zabieg zebrać nie mogę :mrgreen: . £aty, kompilacja, przerzucanie całego systemu (a do tego trzeba mieć inny system obsługujący reiser4). Ogólnie sporo zachodu, przydałoby się jakieś livecd obsługujące równocześnie ext4 i reiser4...
Pod względem szybkości odczytu reiser4 podobno zostawia całą resztę systemów plików daleko w tyle i to mnie najbardziej kusi. Ile w tym prawdy pewnie się nie dowiem, póki sam nie spróbuję.
Pod względem szybkości odczytu reiser4 podobno zostawia całą resztę systemów plików daleko w tyle i to mnie najbardziej kusi. Ile w tym prawdy pewnie się nie dowiem, póki sam nie spróbuję.
ArnVaker, nowy http://www.sysresccd.org/Changes-x86 obsługuje reiser4 i ext4.