Konwersja ext3 do ext4 - Sid
Konwersja ext3 do ext4 - Sid
Właśnie zaktualizowałem jądro do 2.6.30 i chcę przejść na ext4. Pragnę skorzystać z tego poradnika http://www.ubucentrum.net/2009/04/konwe ... -ext4.html czy on będzie dobry dla Debiana Sid? I jak wygląda sytuacja z GRUB-em, słyszałem że były problemy, ale ja mam /boot jako osobną partycję i jej nie skonwertuje, czy GRUB wtedy uruchomi się? I czy ten poradniki zadziała na partycji systemowej?
W Twoim przypadku:
Sam tak mam (tyle, że ext4 niemal od początku):
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=92292#92292
- Zmiana w fstabie wpisu partycji / z ext3 na ext4.
- Z poziomu livecd:
Kod: Zaznacz cały
tune2fs -O extents,uninit_bg,dir_index /dev/partycja_systemowa
fsck -pDf /dev/partycja_systemowa
Sam tak mam (tyle, że ext4 niemal od początku):
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=92292#92292
A /home też się opłaca konwertować? LiveCD może być ubuntu 9.04 amd64? A i czy to jest tak całkowita konwersja, bo czytałem że można skonwertować tak że jest możliwy odwrót do ext3, ja chcę to całkowitą konwersję.
EDIT
Czemu w tym poradniki co ja podałem jest e2fsck a ty podąłeś fsck, jest to istotne?
EDIT
Czemu w tym poradniki co ja podałem jest e2fsck a ty podąłeś fsck, jest to istotne?
A czy można bezboleśnie przenieść /boot na inna partycje?
Chętnie bym przeszedł na ext4.
A jeszcze jedno pytanie bo nigdy nie instalowałem Debiana po raz drugi. Czy przy instalacji jak wskaże mu stare /home i nie zaznaczę podczas instalowania bez formatowania to przejdzie bezboleśnie i czy po nowej instalacji będę miał stare /home ze starymi ustawieniami? Zapewne tak ale wole zapytać.
Chętnie bym przeszedł na ext4.
A jeszcze jedno pytanie bo nigdy nie instalowałem Debiana po raz drugi. Czy przy instalacji jak wskaże mu stare /home i nie zaznaczę podczas instalowania bez formatowania to przejdzie bezboleśnie i czy po nowej instalacji będę miał stare /home ze starymi ustawieniami? Zapewne tak ale wole zapytać.
Cała ta konwersja to według mnie trochę przereklamowana sprawa, ja nie widzę jakiejś wielkiej różnicy. No ale skoro już konwertujesz, to czemu nie?dragonn pisze:A /home też się opłaca konwertować?
Dowolne obsługujące ext4, Ubuntu w tej wersji jak najbardziej tak.dragonn pisze:LiveCD może być ubuntu 9.04 amd64?
Po poleceniach które podałem nie ma już odwrotu.dragonn pisze:A i czy to jest tak całkowita konwersja, bo czytałem że można skonwertować tak że jest możliwy odwrót do ext3, ja chcę to całkowitą konwersję.
Aczkolwiek nie jest to konwersja całkowita.
dragonn pisze:Czemu w tym poradniki co ja podałem jest e2fsck a ty podąłeś fsck, jest to istotne?
man fsck
man e2fsck
Tak, musisz wygospodarować partycję, przerzucić tam zawartość katalogu /boot, zmienić wpisy w menu.lst oraz w fstabie.shrek pisze:A czy można bezboleśnie przenieść /boot na inna partycje?
Nie kasuj zawartości katalogu /boot, w razie nieprzewidzianych problemów będziesz mógł zawsze wrócić do tego co było.
shrek pisze:Czy przy instalacji jak wskaże mu stare /home i nie zaznaczę podczas instalowania bez formatowania to przejdzie bezboleśnie....i czy po nowej instalacji będę miał stare /home ze starymi ustawieniami?
Trochę zaplątałeś to zdanie :mrgreen: . Ale tak, jak nie sformatujesz partycji /home, to będziesz mógł korzystać z ustawień które się na niej znajdują.
mnie zastanawia jak dobrze zmienić wpisy:
załóżmy że boot mam na sda4?
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.29-2-686
root (hd0,2)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.29-2-686 root=/dev/sda3 ro quiet
initrd /boot/initrd.img-2.6.29-2-686
czy może wystarczy/dev/sda7/boot/vmlinuz-2.6.29-2-686 root=/dev/sda4 ro quiet
/dev/sda7/boot/initrd.img-2.6.29-2-686[/code]
/boot/vmlinuz-2.6.29-2-686 root=/dev/sda4 ro quiet
/boot/initrd.img-2.6.29-2-686
Zakładając, że /boot jest na sda4, a / na sda3.
Fragment root=/dev/sda3 odnosi się do partycji /, czyli pozostawiasz bez zmian. Za to usuwasz "/boot" z linii kernel oraz initrd, ponieważ te pliki będą znajdowały się bezpośrednio na sda4.
A skąd Ci się tam wzięło jeszcze "/dev/sda7", to już zupełnie nie mam pojęcia.
Po ponownym uruchomieniu systemu znajdź w menu.lst fragment:
Tej zmiany dokonaj już po uruchomieniu systemu z osobną partycją /boot. Powyższy wpis zawsze brany jest pod uwagę podczas wykonywania:
Po dokonaniu zmian warto wykonać to polecenie, następnie sprawdzić, czy wpisy wygenerowane w menu.lst są prawidłowe. Poza tym, nie zapomnij o fstabie.
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.29-2-686
root (hd0,3) <= partycja /boot (grub "liczy" od 0)
kernel /vmlinuz-2.6.29-2-686 root=/dev/sda3 ro quiet
initrd /initrd.img-2.6.29-2-686
A skąd Ci się tam wzięło jeszcze "/dev/sda7", to już zupełnie nie mam pojęcia.
Po ponownym uruchomieniu systemu znajdź w menu.lst fragment:
## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=(hd0,3) <= tak powinno wyglądać dla /boot na sda4
update-grub