GRUB error 21 po instalacji Debiana

Ogólne pytania dotyczące systemu
Gelio

GRUB error 21 po instalacji Debiana

Post autor: Gelio »

Witam. Dzisiaj postanowiłem zainstalować sobie Debiana, aby skompilować silnik do gry, która będzie działać na Linuksie (dotychczas działała na Windowsie). Tak więc ściągnąłem 1 CD do Debiana 5.01 (chyba dobrze napisałem), wypaliłem na płytę i zainstalowałem. Instalacja przebiegła bezproblemowo. Potem, gdy chciałem odpalić obojętnie jaki system operacyjny, czy Windows czy Debian przy uruchamianiu wyświetlał się błąd GRUB-a:

Kod: Zaznacz cały

GRUB Loading stage1.5
GRUB loading, please wait...
Error 21
Proszę o pomoc jak odzyskać chociaż Windowsa. Albo dane z dysku. Mam 2 dyski RAID, każdy po 400 GB. Debiana instalowałem na końcu drugiego dysku. System wcześniej działający to Windows Vista Home Premium 32 bit. Da się jakoś wyłączyć uruchamianie przez GRUB? Dodam, że próbowałem ustawić w BIOS-ie, żeby najpierw startowało z dysku, a potem reszta. Wtedy w miejscu, gdzie był błąd GRUB-a nic się nie pojawiło i komputer się zaciął.

Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc,
Gelio

Edycja:
Aby nie było niejasności: piszę z komputera brata.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Gelio pisze:Dodam, że próbowałem ustawić w BIOSie, żeby najpierw bootowało z dysku, a potem reszta. Wtedy w miejscu, gdzie był błąd GRUB'a nic się nie pojawiło i komputer się zaciął.
Grub siedzi w pierwszym sektorze dysku, uruchamia się właśnie kiedy ustawione jest uruchamianie z dysku.

Co do przywrócenia "bootloadera" Visty:
Kaka' na blogu pisze:Nie mając wielkiego pola do popisu na czystej konsoli Ubuntu, postanowiłem przywrócić bootloader Windowsa Visty, w celu dostania się do trybu graficznego i zaczęcia szukania rozwiązania na Google.

Odpaliłem płytkę Visty w trybie do naprawy systemu i odpaliłem cmd. Wszystko byłoby fajnie, gdyby Vista raczyła rozpoznać polecenie fixmbr bądź fixboot. Ale nie, nic z tego! Wybrałem zatem opcję automatycznego wykrywania i naprawy błędów. Vista nic nie wykryła.

Wkurzyłem się, znalazłem płytkę Windowsa XP i z jej poziomu spróbowałem przywrócić windowsowy bootloader. Windows poinformował mnie o poprawnym przebiegu operacji, ale bootloader zaczął krzyczeć o brak jakiegoś pliku. Zatem znowu do akcji wkroczyła Vista, z automatyczną naprawą, która już wykryła uszkodzenie MBR i naprawiła go.

Jupi, Windows wstał! Cóż za ulga. Ale wniosek z tego mam jeden - aby Vista mogła naprawić MBR, trzeba go wpierw zepsuć z poziomu XP :P (oczywiście to taka luźna uwaga - <joke> jednym słowem).
Gelio pisze:Mam 2 dyski RAID, każdy po 400 GB. Debiana instalowałem na końcu drugiego dysku.
Nie bardzo rozumiem, skoro masz postawioną macierz, to w jaki sposób instalowałeś Debiana na końcu drugiego dysku?

Dane zawsze możesz odzyskać korzystając z jakiejś dystrybucji livecd. Opisz to wszystko bardziej logicznie, bo nie mogę się w tym połapać.
Gelio

Ok, dzięki. Spróbuje tak jak cytowałeś. Jak nie to z tym livecd. Wracając do dysków: sam się zdziwiłem, jak podczas instalacji Debiana pytało gdzie ma go zainstalować. Wtedy wybrałem drugą partycję. Potem pokazało się okno czy na początku czy na końcu dysku chcę go zainstalować. Wybrałem koniec, bo tam nic z windowsa nie powinno się znajdować. O wszelkich posunięciach będę pisał tutaj. Ale to już nie dzisiaj. Jutro napiszę wszystko bardziej konkretnie. Dzisiaj jestem jakiś nieskoncentrowany.

Pozdrawiam,
Gelio

@edit
Dobra, ściągam SystemRescueCD. Za około godzinę (po ściągnięciu i wypaleniu) dam wyniki tej komendy i zawartość pliku.
ArnVaker

¦ciągnij dystrybucję typu livecd, na przykład SystemRescueCD lub grml. Uruchom komputer z płyty, odpal terminal i jako root wydaj polecenie:

fdisk -l

Wrzuć wynik. Wrzuć też zawartość pliku /boot/grub/menu.lst znajdującego się na partycji na której zainstalowałeś Debiana.

W sprawie macierzy, to nie jest to czasem windowsowa macierz systemowa? Jeśli tak, to instalator Debiana nie ma możliwości wykrycia jej. Partycje powinieneś przygotować jeszcze przed instalacją, z poziomu livecd, na przykład programem gparted.

Grub najwyraźniej zainstalowany jest w "mbr" odpowiedniego dysku, skoro się uruchamia. Możliwe, że w menu.lst dyski są zamienione miejscami lub wystarczy ustawić ich mapowanie.
Gelio

Wynik po wpisaniu polecenia:

fdisk -l
(nie chciało mi się pisać, to zrobiłem zdjęcie):

Obrazek

A i nie wiem, czy dobrze robię z tym plikiem, ale po prostu wpisuję ścieżkę do tego pliku i mnie informuje, że nie mam dostępu:

zhs: permission denied: /boot/grub/menu.lst
Próbowałem też z innymi plikami w tym folderze - też nie działało. Aha, wpisałem też polecenie

gparted
ale wyskoczył błąd:

(gpartedbin:7224): Gtk-WARNING **: cannot open display:
Pozdrawiam i proszę o dalszą pomoc,
Gelio

Edycja:
Dobrze, już wiem jak otworzyć zawartość pliku. Zawartość pliku menu.lst (również zdjęcie, za dużo przepisywania):
Obrazek
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Gelio, a może byś tak poszukał jak przekierować wynik polecenia z konsoli do pliku zamiast bawić się obrazkami? Wielokrotnie o tym było na forum?
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Z tego co zauważyłem, odczytałeś zawartość pliku menu.lst zawartego na płycie z SystemRescueCd, nie swojego systemu.
Gelio

Dobrze, teraz pewnie zabłysnę moją znajomością Linuksa, ale jaka to komenda do zapisania w pliku (chyba cat, ale nie wiem jak jej używać) i gdzie znajduje się ten plik na moim dysku, albo chociaż jak "wejść" do mojego dysku. W katalogu / nie widzę żadnych rzeczy, które miałyby być moim dyskiem.

Pozdrawiam,
Gelio

Edycja:
Dobrze, już umiem. Dodam, że udało mi się uruchomić wersję graficzną. Ale dalej nie wiem jak odczytać dane z dysku. Poszukam z pomocą Google. Na razie czekam na odpowiedź, ArnVaker, może on coś będzie wiedział.

Edycja:2
Włączyłem Start>System>Show filesystems i taki oto wynik:

=====================>>> fsarchiver probe simple <<<=====================
[=====DEVICE=====] [==FILESYS==] [=====LABEL=====] [====SIZE====] [MAJ] [MIN] 
[/dev/sdb1       ] [ext3       ] [               ] [    46.57 GB] [  8] [ 17] 
[/dev/sdb2       ] [ext3       ] [               ] [    44.69 GB] [  8] [ 18] 
[/dev/sdb5       ] [swap       ] [               ] [     1.95 GB] [  8] [ 21] 
[/dev/dm-1       ] [ntfs       ] [               ] [    97.66 GB] [253] [  1] 
[/dev/dm-2       ] [ntfs       ] [Programy       ] [   195.31 GB] [253] [  2] 
[/dev/dm-3       ] [ntfs       ] [               ] [   244.14 GB] [253] [  3] 
[/dev/dm-4       ] [ntfs       ] [               ] [   208.11 GB] [253] [  4] 

Press a key to continue
Tak więc myślę, że dysku z Windowsem mi nie usunęło. Programy to była nazwa dysku D: w Windowsie. Rozmiary też się zgadzają. Teraz tylko jak go włączyć, oto jest pytanie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

ArnVaker

Czy to jest RAID 0 postawiony na "kontrolerze" zintegrowanym z płytą główną?
ODPOWIEDZ