Kod: Zaznacz cały
GRUB Loading stage1.5
GRUB loading, please wait...
Error 21
Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc,
Gelio
Edycja:
Aby nie było niejasności: piszę z komputera brata.
GRUB Loading stage1.5
GRUB loading, please wait...
Error 21
Grub siedzi w pierwszym sektorze dysku, uruchamia się właśnie kiedy ustawione jest uruchamianie z dysku.Gelio pisze:Dodam, że próbowałem ustawić w BIOSie, żeby najpierw bootowało z dysku, a potem reszta. Wtedy w miejscu, gdzie był błąd GRUB'a nic się nie pojawiło i komputer się zaciął.
Kaka' na blogu pisze:Nie mając wielkiego pola do popisu na czystej konsoli Ubuntu, postanowiłem przywrócić bootloader Windowsa Visty, w celu dostania się do trybu graficznego i zaczęcia szukania rozwiązania na Google.
Odpaliłem płytkę Visty w trybie do naprawy systemu i odpaliłem cmd. Wszystko byłoby fajnie, gdyby Vista raczyła rozpoznać polecenie fixmbr bądź fixboot. Ale nie, nic z tego! Wybrałem zatem opcję automatycznego wykrywania i naprawy błędów. Vista nic nie wykryła.
Wkurzyłem się, znalazłem płytkę Windowsa XP i z jej poziomu spróbowałem przywrócić windowsowy bootloader. Windows poinformował mnie o poprawnym przebiegu operacji, ale bootloader zaczął krzyczeć o brak jakiegoś pliku. Zatem znowu do akcji wkroczyła Vista, z automatyczną naprawą, która już wykryła uszkodzenie MBR i naprawiła go.
Jupi, Windows wstał! Cóż za ulga. Ale wniosek z tego mam jeden - aby Vista mogła naprawić MBR, trzeba go wpierw zepsuć z poziomu XP :P (oczywiście to taka luźna uwaga - <joke> jednym słowem).
Nie bardzo rozumiem, skoro masz postawioną macierz, to w jaki sposób instalowałeś Debiana na końcu drugiego dysku?Gelio pisze:Mam 2 dyski RAID, każdy po 400 GB. Debiana instalowałem na końcu drugiego dysku.
fdisk -l
fdisk -l
zhs: permission denied: /boot/grub/menu.lst
gparted
(gpartedbin:7224): Gtk-WARNING **: cannot open display:
=====================>>> fsarchiver probe simple <<<=====================