m-a prepare nie widzi serwerów z sources.list

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Techniacz

m-a prepare nie widzi serwerów z sources.list

Post autor: Techniacz »

Witam. Mam taki problem. Zainstalowałem sobie ostatnio Debiana 5.0.1 i gdy próbowałem zainstalować sterowniki do Ati (radeon x1250) ze strony domowej ściągnięte, zainstalowały się ale po restarcie x'y nie wstały. Z sources.list usunąłem wpisy z płytami dvd Debiana, wpisałem za to jakieś znalezione na forum linki. I teraz po wywaleniu przez mc fglrx wszystkich, próbowałem komendą

Kod: Zaznacz cały

m-a prepare
potem

m-a update
ściągnąć nowe sterowniki. Lecz po wpisaniu

m-a prepare
nie znajduje mi żadnych nowych pakietów. Dodam, że to wszystko teraz robię z trybu tekstowego bo graficzny nie startuje. Z internetem łączę się przez wifi. Próbowałem podłączyć kabel, lecz nic to nie zmieniło. ¦rodowisko graficzne to Gnome.
Proszę o pomoc jak uruchomić x'y i co zmienić żeby te wpisy w /etc/apt/sources.list działały.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
gruby
Beginner

Post autor: gruby »

fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Techniacz, a dobrze wpisujesz wspomniane polecenia? Wszędzie podałeś błędną wersję polecenia ,,prepary'' powinno być tak jak poprawiłem prepare.
Techniacz

gruby wlasnie z tego tematu bralem linki. Ale w nocy go doczytam i pokombinuje jeszcze.
fnmirk oczywiscie wpisywalem poprawna forme, nie wiem dlaczego tutaj wpisalem w inny sposob :) W nocy wyedytuje tego posta i dodam wpisy co dokladnie mi sie wyswietla w ktorym momencie.

Pozdrawiam
fnmirk
Senior Member

Techniacz, nie musisz poprawiać jest już poprawione. Nic nie edytuj tylko pokaż zawartość pliku:

cat /etc/apt/sources.list
i wynik polecenia:

uname -r
Techniacz

Chciałem edytować treść 2 postu, źle mnie zrozumiałeś. Wyniki pod tym linkiem:

Obrazek

Pozdrawiam.

Edit:
Witam. Otóż po wpisaniu komendy

aptitude update
i potem tych podanych wyżej z m-a, x'y ruszyły (zaczęły działać te linki podane w sources.list). Lecz nadal nie mam akceleracji. Cóż życie to ciągła walka.
Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Techniacz pisze:Lecz nadal nie mam akceleracji.
Usuń wszystko co jest związane z obecną instalacją sterowników i kartą grafiki. Przejdź do czystego trybu tekstowego. Musisz mieć cały czas aktywne połączenie z internetem. Wykonaj polecenie:

dpkg-reconfigure xserver-xorg
i następnie zainstaluj sterowniki postępując zgodnie z opisem z odnośnika: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=73083#73083 (podał go wyżej gruby).
Zapoznaj się dokładnie z pomocą.
ODPOWIEDZ