Sterowniki do kart nvidia
Re: Sterowniki do kart nvidia
Podczas instalacji wybierz nv (ale nie gwarantuję działania). Po wstępnej instalacji można zastosować starsze wersje sterowników ściągnięte z nvidia.com - nowsze nie obsługują starych kart. Trzeba zamknąć serwer X (np. /etc/init.d/gdm stop). Trzeba też mieć zainstalowane headery dla Twojego kernela i link od nich do /usr/src/linux. Po spełnieniu tych warunków sterownik instaluje się bez pudła. Przećwiczyłem kilka razy... Potem jeszcze można zrekonfigurować /etc/X11/XF86Config, żeby dostosować się do swojego monitorka...lexom pisze:Witam, jakie sterowniki do kart nVidia należy wybrać podczas instalacji systemu??Mam kartę graficzną RIVA TNT2 M64.
Jak zainstalować sterowniki do takich kart na postawionym już debianie? Gdy próbuję instalować paczkę ze strony nvidia.com wyskakuje mi błąd ze muszę zamknąć xwindows aby je zainstalować :-/
Pozdrawiam
Dla kart TNT2 osttanimi sprawnymi driverami sa te z serii 7000 wiec 8xxx nie zainstalujesz!
Po drugie jesli nie chcesz kilowac X'ow to tak jak napisalem w poradniku uzyj init 1 co przelacza w tryb single user ktory domyslnie nie uzywa xserwera wogole oraz wywala czesc smieci ktore w tym czasie i tak beda zbedne jak np. serwer druku. Po drugie nie rozumie porad zeby ustawic driver nv podczas instalacji. Przeciez to jest bzdura (!) skoro nie mozesz budowac driverow podcza pracy xserwera to co ma do tego fakt jakie drivery tam beda wpisane w konfigu?
Poniewaz wyszly aktualnie drivery legacy sa juz w wersji 7164 oraz sa problemy z kernelami 2.6.20 na dniach zamieszcze nowy poradnik w oparciu wlasnie o te drivery i ten kernel.
mlyczek, dzieki za polecenie mojego arta
Po drugie jesli nie chcesz kilowac X'ow to tak jak napisalem w poradniku uzyj init 1 co przelacza w tryb single user ktory domyslnie nie uzywa xserwera wogole oraz wywala czesc smieci ktore w tym czasie i tak beda zbedne jak np. serwer druku. Po drugie nie rozumie porad zeby ustawic driver nv podczas instalacji. Przeciez to jest bzdura (!) skoro nie mozesz budowac driverow podcza pracy xserwera to co ma do tego fakt jakie drivery tam beda wpisane w konfigu?
Poniewaz wyszly aktualnie drivery legacy sa juz w wersji 7164 oraz sa problemy z kernelami 2.6.20 na dniach zamieszcze nowy poradnik w oparciu wlasnie o te drivery i ten kernel.
mlyczek, dzieki za polecenie mojego arta

Hej forum (to mój pierwszy post)
Jaka jest wlasciwie roznica miedzy apt'owskim sposobem instalacji a tym z http://www.nvidia.com. Mam dosyc stara karte GF3 Ti200 i nie udalo mi sie do tej pory na etch'u uruchomic pod Xorg'iem.
Mam jeszcze dodatkowy problem z moja karta poniewaz ma ona ViVo. Przy logowaniu sie do X'ow bardzo dlugo byl na woodym czarny ekran. rozwiazalem to dodatkowymi dwoma wpisami:
czy musze jeszcze nadal te wpisy uzywac, czy ten problem juz nie istnieje pod Etch'em??
pozdrawiam
Epox KHA8+ (VIA266A)
AC'97 onboard sound
Jaka jest wlasciwie roznica miedzy apt'owskim sposobem instalacji a tym z http://www.nvidia.com. Mam dosyc stara karte GF3 Ti200 i nie udalo mi sie do tej pory na etch'u uruchomic pod Xorg'iem.
Mam jeszcze dodatkowy problem z moja karta poniewaz ma ona ViVo. Przy logowaniu sie do X'ow bardzo dlugo byl na woodym czarny ekran. rozwiazalem to dodatkowymi dwoma wpisami:
Kod: Zaznacz cały
Option "ConnectedMonitor" "CRT"
Option "IgnoredDisplayDevices" "DFP, TV"
pozdrawiam
Epox KHA8+ (VIA266A)
AC'97 onboard sound
[KLIK]wodorost pisze:Jaka jest wlasciwie roznica miedzy apt'owskim sposobem instalacji a tym z http://www.nvidia.com.
wypróbuj!wodorost pisze:czy musze jeszcze nadal te wpisy uzywac, czy ten problem juz nie istnieje pod Etch'em??

Dzięki el_carles za link ale niestety po zainstalowaniu na Etch'u Xorga i nvidi z repozytoriów czarny ekran i nic. wrzucam mój xorg.conf ale doprawdy nie mogę się doszukać tam błędu. Niestety nie wiem jak znaleść odpowiedniego logu, który by powiedział coś na temat tego co się dzieje kiedy jest czrny ekran
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen" 0 0
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"
EndSection
Section "Files"
# path to defoma fonts
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection
Section "Module"
Load "i2c"
Load "bitmap"
Load "ddc"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "int10"
Load "vbe"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "false"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Monitor1"
HorizSync 30.0 - 115.0
VertRefresh 50.0 - 160.0
Option "DPMS"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Card1"
Driver "nvidia"
Option "ConnectedMonitor" "CRT"
Option "IgnoredDisplayDevices" "TV"
Option "RenderAccel" "true"
Option "BackingStore" "On"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Card1"
Monitor "Monitor1"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1280x960" "1024x768" "800x600"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x960" "1024x768" "800x600"
EndSubSection
EndSection
Co mówi:
Wydaje mi się że GF3 to nie aż tak stara karta..
Jak ustawiasz xorga kazujesz mu wykrywać sprzęt automatycznie czy ręcznie wpisujesz to? (wygląda mi na ręczną robote)
Spróbuj pójść po automacie.
//edit
ktoś mnie ubiegł jak zwykle
/var/log/Xorg.0.log
Jak ustawiasz xorga kazujesz mu wykrywać sprzęt automatycznie czy ręcznie wpisujesz to? (wygląda mi na ręczną robote)

# dpkg-reconfigure xserver-xorg
//edit
ktoś mnie ubiegł jak zwykle