Sterowniki do kart nvidia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
lexom
Beginner

Sterowniki do kart nvidia

Post autor: lexom »

Witam, jakie sterowniki do kart nVidia należy wybrać podczas instalacji systemu??Mam kartę graficzną RIVA TNT2 M64.

Jak zainstalować sterowniki do takich kart na postawionym już debianie? Gdy próbuję instalować paczkę ze strony nvidia.com wyskakuje mi błąd ze muszę zamknąć xwindows aby je zainstalować :-/
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Wg mnie podczas instalacji powinieneś wybrać nv.

A na postawionym, już debianie proponuję zrobić wg tego poradnika: http://qluk.wordpress.com/2006/08/08/de ... ni-part-3/
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Twoja karta jest stara więc nowe sterowniki nVidii nie będą jej obsługiwały, musisz zainstalować sterowniki nvidia-legacy.

Kod: Zaznacz cały

apt-get install nvidia-legacy* nvidia-kernel-legacy* nvidia-glx-legacy*
Awatar użytkownika
lexom
Beginner

Jakbyś mógł mi jeszcze powiedzieć co robi polecenie init 1 to byłbym bardzo wdzięczny :)
mlyczek
Junior Member

przełącza Cię do trybu tylko w konsoli, wyłącza x,y itd. wydaj je z pod root'a i zobaczysz
Awatar użytkownika
lexom
Beginner

tanatos pisze:Twoja karta jest stara więc nowe sterowniki nVidii nie będą jej obsługiwały, musisz zainstalować sterowniki nvidia-legacy.

Kod: Zaznacz cały

apt-get install nvidia-legacy* nvidia-kernel-legacy* nvidia-glx-legacy*
Z tego co wyczytałem na stronie podanej wyżej oraz to co probowałem robić wcześniej sam polegało na pobraniu sterowników karty ze strony http://download.nvidia.com/XFree86/Linu ... 2-pkg1.run
oraz wydaniu polecenia sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-8762-pkg1.run oczywiście jako root
mlyczek
Junior Member

I zrobiłeś to? Oczywiście polecenie sh NVIDIA-Linux.... wydajesz po uprzednim wydaniu polecenia init 1?
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

lepiej zainstalować legacy z repozytorium, wydajesz polecenie i instalują się automatycznie.
Te sterowniki które masz podane w linku mogą być zbyt nowe jak na twoją kartę, sprawdzałeś czy ją obsługują?
Awatar użytkownika
lexom
Beginner

mlyczek pisze:I zrobiłeś to? Oczywiście polecenie sh NVIDIA-Linux.... wydajesz po uprzednim wydaniu polecenia init 1?
A o jeśli wydałem bez polecenia init 1??
mlyczek
Junior Member

Instalacja poszła, czy wyskoczyły jakieś błędy?
ODPOWIEDZ